Belföld

Fotóművészet az Árkádban

Fotókiállítás nyílt az Árkád Szeged bevásárlóközpontban Fuisz Márió szegedi fotográfus képeiből.

„Én még ekkora, háromemeletes kiállítócsarnokot nem láttam” – mondta többek között Németh György, az MTI egykori fotósa Fuisz Márió első képkiállításának megnyitóján a szegedi Árkádban.

Fuisz Márió fotózás iránti szenvedélye akkor kezdődött, amikor a Koktél Magazin menedzsere volt. „Mindig belenézett a kamerába, a gépembe, és nézte, hogy mit csinálok” – emlékezett vissza Németh György a közös munkára.

Ahogy belépünk a bevásárlóközpontba, rögtön egy hatalmas szempár szegezi ránk a tekintetét, a legalsó szinten pedig két részre oszlik a fotók elrendezése. A japán menyasszonytól kezdve az olasz tengerpartig szinte minden megtalálható a fotók között.

„Sok effektet használok a képek készítése során, szeretek a fényekkel játszani. Az egyik kedvenc képem a Vinatus borászat villányi fogadójáról készült. Ez az egyetlen olyan kép, amelyet az utómunkálatok során olyanná tettem, mintha egy festményt néznénk. Ezzel szerettem volna kifejezni a táj és a fogadó festői szépségét” – nyilatkozta a Szeged24-nek Fuisz Márió az egyik képéről.

A másik sarokban kiállított, a tavalyi Szegedi Ifjúsági Napokról készült képkockák pedig erre az évre is meghozzák mindenki kedvét a fesztiválozáshoz.

A művész azt is elmondta, hogy rendszeresen fotózza a családját, egyik kedvenc alanya pedig a legkisebb fia, akinek még a haját is megnövesztette emiatt.

„Egyes felmérések szerint naponta három-öt milliárd kép készül a világon, azonban kevesen vannak közülünk olyanok, akik nem csak lefényképeznek dolgokat, hanem látják is azokat. Mert látni meg kell tanulni ahhoz, hogy fotóművészekké váljunk” – mondta Németh György megnyitó beszédének végén.

Ha néhanapján betérünk az Árkádba, akár vásárolni, akár csak egy kicsit hűsölni, ne felejtsünk el lemenni a legalsó szintre, pihenésképp végignézni Fuisz Márió ígéretes képeit, hogy ezzel is támogassuk a magyar művészeket.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik