Belföld

Már nemzeti a Győri Balett

Az idei évad megkoronázása az volt, hogy nemzeti balettá váltunk – mondta Kiss János a társulat évadzáró ülésén. A szezon utolsó találkozóján Cserpák Szabina kapta az Örökös Tagnak járó elismerést, míg Pátkai Balázst 20 éves társulati tagsága miatt köszöntötték.

Ahogy azt már a korábbi években is megszokhattuk egy rendkívül mozgalmas és sikeres esztendőt zárt a Győri Balett. A társulat közel 80 előadást könyvelhetett el, és a hazai fellépéseken túl 16 külföldi helyszínre vitték a győri tánckultúra jó hírét. Így jártak például Olaszországban, Szlovákiában, Erdélyben, de több német városba is ellátogattak, két szólistával pedig Kínában is felléptek. A legnagyobb elismerés mégis a napokban érte az együttest. „Valójában az elmúlt évtizedek munkájának a megkoronázása volt, amikor az Emberi Erőforrás Minisztérium aláírta a Győri Balett nemzeti státuszát, vagyis az előadóművészeti szervezetek közül, a táncművészet területén, a Magyar Nemzeti Balett és a Győri Nemzeti Balett kapta meg ezt a címet. Július 1-től már mi is így működünk. Ez mindenképpen a hazai és a nemzetközis elismerések bizonyítéka, amelyet óvni és ápolni kell” – mondta Kiss János, a csapat igazgatója.

A évadzárón természetesen ezúttal is gazdára találtak az elismerések, az Örökös Tagnak járó kitüntetést Cserpák Szabina kapta, míg Pátkai Balázst 20 éves társulati tagsága okán köszöntötték.

A balettosok a nyári hőségben sem pihennek, hiszen már javában készülnek október 13-i bemutatójukra, akkor a Zorba táncjátékot láthatja a közönség, Harangozó Gyula koreografálásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik