Belföld

Hárommilliárdból épül segélyhívó központ Miskolcon

Miskolcon épül ki a 112-es telefonszámon hívható országos segélyhívó egyik bázisa – jelentette be Kriza Ákos (Fidesz-KDNP), a borsodi megyeszékhely polgármestere csütörtökön. A bázis csaknem ötszáz embernek ad majd munkát.

Az új rendszernek köszönhetően a katasztrófavédelmet, a tűzoltóságot, a rendőrséget és a mentőket érhetik el mindazok, akik a 112-es hívószámot tárcsázzák. A tervek szerint idővel ki is vezetik a jelenlegi 104-es, 105-ös, 107-es számokat. Miskolcon az egykori honvédségi bázison alakítják ki azt az informatikai központot, amelynek alkalmazottai fogadják majd a 112-re érkező hívásokat. A szám ingyenesen lesz hívható.

A hívások a digitális technológiával ellátott központi rendszerbe futnak majd be, ahol eldől, hogy az adott baleset vagy más esemény milyen egységet érint, kiket és milyen erővel kell mozgósítani.

Miskolcon az egyik legfontosabb cél a munkahelyteremtés, ugyanakkor az is fontos, hogy a miskolci bázis üzembe helyezése után a jelenleginél sokkal gyorsabb lehet a segítségnyújtás – közölte a polgármester.

A miskolci központ várhatóan a jövő év első felétől működik.

Hasonló bázist Szombathelyre terveznek még.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik