Belföld

Félmilliárd forintot költöttek Zsuzsira

zsuzsivasút (zsuzsivonat)
zsuzsivasút (zsuzsivonat)

Csodaszép lett a 130 éves debreceni kisvasút. Már csillagvizsgáló és előadótermek is várják a vendégeket.

Befejeződött a debreceni Zsuzsi erdei kisvasút két éven át tartó felújítása. A beruházás mintegy félmilliárd forintba került, ebből 400 millió forintot uniós támogatásból teremtett elő az üzemeltető.

A 16 kilométeres pályaszakaszon felújították a síneket, kicserélték a talpfákat és a zúzottkő-ágyazatot. A hármashegyaljai végállomás mellett felépült a Természet Háza, amelyben csillagvizsgáló, előadótermek és utasváró is helyet kapott – mondta el Pintér Gyula, a Zsuzsi Erdei Kisvasút Kft. ügyvezető igazgatója.

1882-ben gazdasági megfontolásból, az Erdőspuszta fakitermelése miatt építették meg a vasutat, ami a Debrecen környéki tanyavilággal is összekötötte a megyeszékhelyet. A keskeny nyomtávú vonalon 1925-ben indult meg a személyszállítás, majd a Zsuzsi 1949-ben érte el leghosszabb vonalát, ekkor a 49 kilométeres pálya Szabolcs megyébe is átnyúlt.

1977-ben döntöttek a kisvasút megszüntetéséről, az akkori debreceni városvezetés azonban ki tudta harcolni, hogy megmaradjon a ma is használatos szakasz egyfajta  kiránduló vonatként. 2008-ban 33 ezren utaztak rajta, és a terv az, hogy 3-4 éven belül elérjék a 100 ezres utasszámot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik