Belföld

Esély a sikertelenül felvételiző diákoknak

A felsőoktatási intézménybe készülők a reál-, a műszaki és a természettudományos képzéseket keresik. Akiket nem vesznek fel, azok dolgozni mennének leginkább, vagy nyelvet tanulnak.

A 2012-es felvételi időszakot meghatározta a felsőoktatási kvóták változása. Ez a felvételizők számára egyébként sem túl nyugodt időszakba további feszültséget csempészett. A továbbtanulni vágyók átlagosan 3 helyre adták be pályázatukat, a legtöbben a reál-, műszaki, természettudományos és bölcsészettudományi képzésekre. Ez nagyjából alátámasztja azt a vélekedést, amely szerint a cégek elsősorban a mérnök és informatikus szakembereket keresik. A Sanoma Media Budapest által 2012-ben első alkalommal szervezett Virtuális Oktatás Börze csapata felsőoktatási felmérést készített, amelyből kiderül: a felvételizők alapvetően optimisták. Ezt erősítette meg a Profession.hu 2012 júniusában közzétett kutatási eredménye – Mindenki őket keresi – magyarországi hiányszakmák – is.

Szülői támogatás híján

A felvételizők fele kizárólag államilag finanszírozott képzésre jelentkezett, a többiek azonban költségtérítéses képzésre is beadták pályázatukat. A tanulmányokkal kapcsolatosan felmerülő költségeket a diákok elsősorban munkából származó kiegészítő jövedelemmel, másodsorban munkával és szülői támogatással, harmadsorban pedig diákhitel felvételével igyekeznek finanszírozni a későbbiekben. Minden negyedik diák válaszolta azt, hogy szülei egyáltalán nem képesek támogatni anyagilag. A Virtuális Oktatás Börze előkészítő szakemberei azt látják, a tanulók havi szinten legalább 100 ezer forintot tartanak szükségesnek a tandíjon felül a megélhetéshez.

A rövid kutatás eredményei szerint a legtöbben azok közül, akik nem nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe, legszívesebben dolgoznának. A válaszadók ugyanolyan arányban vállalnának külföldön munkát, mint ahányan a hazai munkaerőpiacon keresnének munkalehetőséget.  További alternatívák a sikertelen felvételi esetén a nyelvtanulás, valamint valamiféle szakma elsajátítása.

Hogyan tovább?

„Tisztában vagyunk azzal, hogy a ponthatárhúzás sokak számára az ünneplés és gondtalan nyári időszak kezdete, azok viszont, akiket nem vettek fel, igazán most kezdhetnek el gondolkodni, mit is kezdjenek magukkal szeptembertől. A szülőknek és diákoknak szeretnénk segíteni azzal, hogy létrehoztunk egy virtuális felületet, ahol a ponthatárhúzást követő három napban fel lehet térképezni a lehetőségeket” – mondta el Martis István, a Sanoma digitális szolgáltatások értékesítési igazgatója. Az egyszerűen kezelhető felületen egyaránt megtalálhatóak a fizetős és ingyenes képzések, szakmai és nyelvi tanfolyamok. Lehetőség van beszélgetni az intézményekkel, akik készséggel válaszolnak minden kérdésre.

A Virtuális Oktatás Börze a www.virtualisoktatásborze.hu címen érhető majd el, a ponthatárok kihirdetésének másnapjától, három napon keresztül.  A felsőoktatási felmérés 2012 júniusában készült, az online kérdőíveket a HotDog, a Profession.hu, a Startlap, az Állásstart.hu és a Perfekt Kft. Facebook-oldalán tölthették ki a válaszadók. A felmérés nem reprezentatív, a továbbtanulásra jelentkezők körében zajlott. A kérdőívet 272 továbbtanulását-képzését tervező ember töltötte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik