Belföld

Szeretne amerikai katona lenni?

Rövid egyeztetés után beléphet az amerikai hadseregbe, aki felhívja Lőrinc Ferenc haditudósító őrnagyot. Csak megnyugtatásul: háborúznia nem kell senkinek.

„Amerikai és angol hagyományőrzők, Curtis S. Milam ezredes, az Amerikai Egyesült Államok katonai attaséja, és Bali Zoltán ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály vezető-helyettese helyezett el koszorúkat az elmúlt hétvégén Szigligeten, a Szentháromság kápolna mellett található, a II. világháborúban elesett magyar és amerikai katonai emlékműnél. A fehér mészkőből faragott kereszt a szigligeti hősi halottaknak, míg a mellette található márványtábla, egy 1944. június 30-án a közelben lezuhant B24-es amerikai nehézbombázó személyzetének állít emléket.

Vezényszóra koppant a bakancs

Mondjuk úgy: ez a tudósítás hivatalos része. Ami viszont minden bizonnyal meglepte a helybéli lakosokat – II. világháborús amerikai katonák szállták meg a szigligeti Szentháromság kápolna melletti területet. De erre is van magyarázat. Hagyományőrzők érkeztek Szigligetre, az egyenruhák egy része és a felszerelések, fegyverek szinte mindegyike maga is megjárta a II.világháború valamelyik csatáját. A ma már relikviának számító
tárgyakat a II. Világháborús Amerikai és Angol Katonai Hagyományőrző Egyesület tagjai gyűjtötték. A kor szellemét az akkori vezényszavakra egyszerre mozduló bakancsok koppanása, a tiszteletadásra egy lélegzetre reagáló kezek mozdulata adta vissza.

Curtis S. Milam ezredes, az Amerikai Egyesült Államok katonai attaséja a Szeged24-nek elmondta: mindig büszkeség tölti el, ha olyan civil kezdeményezéssel találkozik, mely az amerikai katonai hagyományok megőrzésére, az emlékhelyek ápolására irányul. A szombati közös megemlékezést hosszas egyeztetések előzték meg, de – úgy véli – mindenképpen biztató az a kezdet, amely hagyománnyá válik a jövőben, és amely, a lehetőségek szerint akár több hasonlóközös programban, együttműködésben nyilvánulhat meg.

Bali Zoltán ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Nemzetközi Együttműködési Főosztály vezető-helyettese a megemlékezés után elmondta: nagyon hálás az amerikai hagyományőrzőknek ezért a kezdeményezésért. A koszorúzást Hende Csaba honvédelmi miniszter is támogatta.

Légi csata a Balaton felett

Felidézve a II. világháborús eseményeket: 1944. június végén a közelben lezuhant, 10 fős személyzettel repülő bombázógép személyzetéből csak öten élték túl, hogy egy német vadászgép a Balaton felett lelőtte a repülőgépet. Az öt bombázóból álló kötelék egyébként hatalmas túlerővel, 35 vadászgéppel találkozott a térségben és csak egy bombázó úszta meg szerencsésen a légi csatát. Négy bombázó lezuhant, egyikük pont a kápolna közvetlen közelében. Nekik állítottak emléket a márványtáblával. Ami viszont megdöbbentő az üggyel kapcsolatban: az amerikai bombázógép személyzetének állított márványtáblát az elmúlt években rendszeresen vandálok rongálták meg. Tavaly is
ismeretlenek összetörték a táblát, a szombati koszorúzásra a szigligeti önkormányzat saját költségvetéséből állíttatta helyre az emlékhelyet – tudtuk meg Lőrinc Ferenctől, a hagyományőrző csapat egyik Csongrád megyei tagjától.

Az egyesületről szólva elmondta: a II. Világháborús Amerikai Katonai Hagyományőrző Egyesület 2006-ban alakult, jelenleg 15 fővel működik. Tagjai – többek között – élő történelemórákat tartanak általános és középiskolákban a II. világháború katonai hadmozdulatairól. Emellett a Magyarországon még fellelhető, I. és II. világháborús katonai emlékhelyek, temetők ápolásával, gondozásával foglalkoznak, különös tekintettel, az amerikai katonai emlékhelyekre.

Szegeden is lesz toborzó

– Az egyesületnek több tagja van Csongrád megyében is. A koszorúzáson hárman vettünk részt, mellettem Kopasz Gergely és Horváth Zsolt tisztelegett az amerikai hősök emléke előtt. Mindannyian szegediek vagyunk, és nagyon örülünk, hogy folyamatosan bővül a csapat szegedi létszáma mióta toborzást is tartunk a rendezvényeinken. Még két csapattábor lesz idén, és több katonai hagyományápolással foglalkozó hazai és külföldi rendezvényre és börzére is meghívták a csapat képviselőit.

– Tervezzük, hogy valamikor Szegeden tartunk egy toborzó napot, a csapat szegedi központja egyébként a Makkoserdő soron van, az RTL irodában van. Ide tervezzük a toborzást is, és elsősorban olyan fiatalok jelentkezését várjuk, akik tisztában vannak a II. világháború eseményeivel, kedvelik és tisztelik a katonai hagyományokat, annak aktív részesei is szívesen lennének. A jelenlegi tagságunk között számos olyan fiatal is van, aki a II. világháború amerikai csatáit valamilyen számítógépes játékkal ismerte meg. Ez nem baj, mert legalább az egyenruhákkal, eszközökkel és fegyverekkel, azok használatával is tisztában vannak, természetesen ezeket nálunk élőben is megnézhetik, kipróbálhatják – mondta el a hagyományőrző őrnagy.

Vagyis aki szeretne „belépni” az amerikai hadsereg, hívja Lőrinc Ferencet, aki „civilben” az RTL Klub dél-alföldi tudósítója a 06/30/9708-514 telefonszámomon. Mint a programlistából kiderült: ha harcba nem is kell vonulniuk a frissen felszerelt harcosoknak, unatkozni nem fognak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik