Belföld

Rossz műszerekkel és térképpel közlekedett a Costra Concordia

Az előzetes vizsgálatok alapján nem működtek a navigációs berendezések és a fekete doboz sem a január 13-án elsülyedt luxushajón.

A szakértői jelentést a Corriere della Sera napilap ismertette – írja a hirado.hu.

A Costa Concordia műszaki rendszere nem működött – állapították meg a Costa Concordia tragédiájával foglalkozó grossetói ügyészség által kijelölt szakértők – így a toszkán tengeren, Giglio szigeténél sziklának ütközött és oldalára borult óceánjáró hajó kapitánya és tisztjei nem észlelték előre a veszélyt.

A hajó fekete dobozából származó információk feldolgozása július 21-re fejeződik be, de az eddigi vizsgálat szerint kevés új adat várható. A szakértők megállapították, hogy a hajó fekete doboza is meghibásodott, méghozzá a baleset előtt négy nappal.

A Francesco Schettino kapitány és a Costa Crociere hajótársaság közötti e-mail üzenetekből kiderült, hogy a meghibásodott fekete dobozt január 14-én akarták megjavítani. Az e-mailek azt tanúsítják, nem ez volt az első alkalom, hogy a Costa Concordián hasonló problémák merültek fel.

A hajózási kódex szerint az utat nem szabadott volna folytatni a működésképtelen berendezésekkel, s erről a kapitánynak kellett volna döntést hoznia.

A Corriere.it olasz hírportál információi szerint, a vizsgálatok kimondták: az ütközés következtében nyitva voltak a vízzáró rekeszek ajtajai, ám ezeket a baleset után sem tudta lezárni a hajó személyzete. A teljes cikk eredeti nyelven itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik