Belföld

Patkánymérget is találtak a hamis gyógyszerekben

Az új Büntető törvénykönyv alapján három évig terjedő börtön fenyegeti a hamis egészségügyi termékek gyártóit, forgalmazóit. A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) üdvözli a jogszabályi változást, mert Magyarországon sokan vásárolnak illegális gyógykészítményeket, amelyek súlyos egészségkárosodást, esetleg halált is okozhatnak - írta a Magyar Nemzet szerdán.

A felmérések szerint a hazai felnőtt lakosság 4 százaléka, tehát legalább 300 ezer ember az utcán, piacon, aluljáróban vagy az interneten is vásárol gyógyszereket, pedig azok mind hamisak – mondta el a Magyar Nemzetnek Székely Krisztina, a testület munkacsoportjának vezetője. Az illegális termékek nagy része potencianövelő, fogyasztószer, de onkológiai szereket, nyugtatókat, antidepresszánsokat is hamisítanak.

Ezekkel nemcsak az lehet a gond, hogy kihagyják belőlük a hatóanyagot vagy túl sokat tesznek bele, hanem az is, hogy szennyezett, illetve egészségre káros töltőanyagokat is tartalmazhatnak. A hamis készítmények bevizsgálása során találtak már például krétaport, kábítószert, téglaport, de patkánymérget is.

Az illegális szerek nagy része Indiából, a Közel-Keletről, illetve Kínából származik, és nem laboratóriumi körülmények között készül, hanem “barkács” jelleggel állítják elő, például a tablettákat betonkeverőben bevonatozzák, majd a padlóra terítve szárítják – mondta el a lapnak Székely Krisztina.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik