Belföld

Nem lehetnek kórházigazgatók az idős pályázók

orvos (orvos)
orvos (orvos)

A kórház-igazgatói pályázatok csaknem harmada eredménytelenül zárult, 35-ből 11 kórház vezetői posztjára új pályázatot írnak ki.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt napokban több sajtóorgánum is írt a meghirdetett kórházvezetői posztokról, előbb az általuk vélt eredményt közölték, de azt az egészségügyi államtitkárság cáfolta. A Magyar Nemzet szerdán arról írt, hogy a kormány határozott szándéka, miszerint nyugdíjba küldi a 62 évesnél idősebb kórházigazgatókat is, átírhatja a fekvőbeteg-ellátók vezetői posztjaira kiírt pályázatok elbírálását. Az államtitkárság által szerdán nyilvánosságra hozott listából kitűnik, hogy több 62 évnél idősebb pályázó nem nyerte el a posztot.

Az államtitkárság közleményében tudatta: az állami fenntartásba került egészségügyi intézmények intézményvezetői álláshelyeire a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) március 30-án írt ki pályázatot. A pályázati időszak lezárult, döntöttek a fekvőbeteg-intézmények élére kiírt pályázatokról.

A lista szerint a 35 fekvőbeteg-intézmény vezetői posztjára kiírt pályázat közül 11 eljárás eredménytelenül zárult. Így 30 napon belül új pályázatot kell kiírni ezekre a posztokra.

A medicalonline.hu egészségügyi portál hétfőn „Névsorolvasás: kiválasztották a kórházak új főigazgatóit” című cikkében azt írta, hogy „megszületett a döntés az első körben államosított fővárosi és megyei kórházak főigazgatói pályázatairól”. A portál által közölt névsor nagyrészt valósnak bizonyult.

Az egészségügyi portál által közzétett névsorral ellentétben viszont végül több olyan pályázó nem nyerte el a posztot, aki elmúlt 62 éves. Így például a fővárosi Szent János Kórház jelenlegi vezetőjét, Pintérné Gönczi Ágnest, aki idén betöltötte a 63. életévét, Kázmér Tibor váltja. A fővárosi Uzsoki kórházat pedig nem Golub Iván vezeti tovább, aki idén lesz 65 éves, és a törökbálinti tüdőgyógyintézetet sem az idén 66. életévét betöltő Fülöp Rudolf vezeti a jövőben.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter június közepén, a 2013-as költségvetésről tartott sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy a közszférában dolgozó 62 év felettiekre a kormány elrendeli a kötelező nyugdíjba vonulást, így 10-11 ezerrel csökken a közszférában alkalmazottak száma, és ebből mintegy 20 milliárd forintos megtakarítás származik.

Giró-Szász András kormányszóvivő később azt mondta: további tárgyalásokon dől el, hogy a közszféra mely szegmenseire és milyen módon lesz érvényes a 62 éves nyugdíjkorhatár feletti munkavállalás lehetőségének megszüntetése.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár azóta többször is hangsúlyozta: „nem megvalósítható”, hogy minden, 62 évnél idősebb egészségügyi dolgozót kötelezően nyugdíjba küldjenek, ezért kiáll annak érdekében, hogy az egészségügyi ágazatot ne érintse a kötelező nyugdíjaztatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik