Belföld

Másfél milliárd forint jut a Tanyafejlesztési Programra

24.hu
24.hu

2012. 07. 04. 17:55

A Tanyafejlesztési Program finanszírozására mintegy 1,5 milliárd forint fordítható az idén, szemben a tavalyi 1 milliárd forinttal.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára bejelentette: a Tanyafejlesztési Program forrásaira július 9-től pályázhatnak az érintettek augusztus végéig. A rendelkezésre álló pénzből két fő területet kívánnak támogatni: a települési és térségi fejlesztéseket, valamint a tanyagazdaságok fejlesztéseit. Az előbbi célra 1,04 milliárd forint áll rendelkezésre, míg az utóbbira 400 millió forint.

Budai Gyula emlékeztetett: a Tanyafejlesztési Program – amelyet az idén hirdetnek meg másodszor – a Nemzeti Vidékstratégia egyik kiemelt vidékfejlesztési programja. Az államtitkár beszélt arról, hogy a települési és térségi fejlesztési célok között szerepel a tanyán termelt áruk piacra jutásának támogatása. Erre a célra 450 millió forint használható fel. A külterületi földutak karbantartására 300 millió forint fordítható. A villany nélküli tanyák energiaellátását szolgáló önkormányzati fejlesztéseket 120 millió forinttal lehet támogatni. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére 100 millió forint költhető, a térségi tanyafejlesztési programok kidolgozására pedig 70 millió forint nyerhető el összességében.
A tanyagazdaságok fejlesztéseit – amelyek között szerepel a tanyák felújítása, a gazdálkodáshoz szükséges gépek korszerűsítése, fejlesztése, továbbá az egészséges ivóvíz bevezetése – 400 millió forint szolgálja.

Balogh József országgyűlési képviselő, a Magyarországi Tanyán Élők Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy a szóban forgó program nyújtotta anyagi segítség igen sokat jelent a tanyán élő emberek számára, mert ott minden segítség fontos. A tanyák népszerűsége ugyanis nő, mert míg 2001-ben mintegy 220 ezren éltek tanyán Magyarországon, addig most 300 ezer körüli a lélekszám. Az országgyűlési képviselő úgy vélte: a program hatására javulhatnak a tanyán élők életkörülményei, és áruik könnyebben juthatnak majd a piacra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.