Belföld

Magyarországon is kapható a problémás gyógyszer

Gyogyszertar(1)(960x640)(1).jpg (gyógyszer, orvosság, patika, gyógyszertár, patikus, egészségügy, gyógyítás, orvos, )
Gyogyszertar(1)(960x640)(1).jpg (gyógyszer, orvosság, patika, gyógyszertár, patikus, egészségügy, gyógyítás, orvos, )

Hazánkban is forgalomban van az a készítmény, amely miatt – két másik gyógyszer mellett – 3 milliárd dollár pénzbüntetés megfizetésére köteleztek egy brit gyógyszeripari óriáscéget.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyesült Államokban csalónak kikiáltott GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszermulti a vád szerint megsértette a gyógyszerkutatásra és -marketingre vonatkozó amerikai törvényeket, olyan piacszegmenseken értékesített termékeiből, amelyekre nem volt engedélye. Tizennyolc év alattiakat célzott meg Paxil nevű antidepresszánsával, miközben ezt csak felnőtteknek ajánlhatta volna. Ezenkívül olyan célokra árusította a Wellbutrint – egyebek között fogyásra, szexuális zavarok kezelésére –, amelyek szintén nem szerepeltek a hatósági jóváhagyásban. A cég a gyógyszerek népszerűsítésekor félrevezető cikkeket közölt orvosi lapokban, valamint korrumpált orvosokat.

A harmadik vádpont szerint a GSK nem adott meg bizonyos biztonsági adatokat a gyógyszer-ellenőrzési hatóságnak Avandia nevű diabéteszgyógyszerével kapcsolatban. Az említett törvényellenes tevékenységeket a cég az 1990-es évek végétől kezdődően gyakorolta, az Avandia esetében egészen 2007-ig.

Magyarországon is vizsgálódnak

Az Avandia nevű gyógyszert tavaly februárban kivonták a forgalomból az Európai Unióban, és bár a Paxil nevű készítmény nem, a Wellbutrin jelenleg is kapható hazánkban – jelezte megkeresésünkre az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI).

Mint közölték: Magyarországon az egészségügyi szakembereknek szóló gyógyszerismertetés felügyeletét a GYEMSZI OGYI látja el. Az eljárások keretében megvizsgálják, hogy a cégek a jogszabályokkal összhangban promotálják-e a termékeiket. A fogyasztóknak szóló gyógyszerreklámok (csak vénynélküli termékeket lehet reklámozni) esetében a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság rendelkezik hatáskörrel, eljárásaikban a GYEMSZI OGYI szakhatóságként vesz részt.

Hozzáteszik: „A cikkben említett vádak gyanúja Magyarországon eddig nem merült fel. A gyógyszerismertetés felügyeletének keretében a a GYEMSZI OGYI minden rendelkezésére álló információt mérlegel, így a cikkben hivatkozott adatokat is.”

Gigabírságok

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy cég bűnösnek vallja magát olyan perben, amelyben vétkes tevékenységgel vádolják. Éppen emiatt a GSK peren kívüli megállapodása is különösen szokatlan. James Cole igazságügyi miniszterhelyettes történelmi jelentőségűnek nevezte az ügyet. A 3 milliárd dolláros pénzbüntetésből egymilliárd büntetőjogi, kétmilliárd pedig polgári jogi büntetés. A cég közölte, hogy készpénzkészletéből fizeti ki ezeket.

Az Egyesült Államokban a gyógyszeripari cégek közül eddig a legnagyobb büntetést a Pfizer fizette 2009-ben, 2,3 milliárd dollárt, szintén peren kívül – írja a Napi Gazdaság.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik