Belföld

Közművelődés: új helyzetre várva

A közművelődés helyzete országosan bizonytalan, ám Szegeden szeptembertől új lehetőségek nyílnak.

Közművelődési szakemberek tanácskoztak a Dél-Alföldről szerdán Szegeden, a Százszorszép Gyermekházban a szakma aktuális kérdéseiről, az épülő szegedi Szent-Györgyi Albert Agora apropóján, melyet a résztvevők a konferencia után meg is nézhettek.

A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezetének országos elnöke a Szeged24-nek azt mondta:  országosan a szakmában nagyon bizonytalan a helyzet. Földiák András ezt azzal magyarázta: a közművelődést érintő jelenlegi törvénymódosító javaslatban ugyanis az állam az eddigi normatív helyett a feladat finanszírozásra akar áttérni, de ennek részletei még nem ismertek. Ráadásul az elnök szerint a költségvetésben 17 milliárd szerepel kulturális alapellátásra, amely nagyon kevés, ha az önkormányzatok nem tudnak a korábbi módon hozzájárulni a költségekhez. Földiák András arról is tájékoztatott: az elmúlt három évben mintegy negyven százalékkal csökkent a közművelődés támogatása. Ugyanakkor hozzátette: a hétvégén tárgyaltak az illetékes tárca államtitkárával, aki “határozott segítséget” ígért nekik.

A szegedi Százszorszép Gyermeház – amely az uniós támogatásból épülő, új szegedi közművelődési centrum, a Szent-Györgyi Albert AGORA üzemeltetője lesz – igazgatója a Szeged24-nek ugyanakkor arról számolt be: az új intézmény egyedülálló módon integrálja és a közművelődés eszközeivel mindenki számára interakívan láttatja majd mindazt, amit az elmúlt évtizedekben a város kulturális és tudományos téren elért. Orbán Hedvig azt is elmondta: a szegedihez hasonló intézmény négy lesz az országban: a győri már tavasszal elkészült, a szegedinek szeptember közepén lesz a műszaki átadása, a debreceni és a miskolci pedig még az elején, a kivitelezésnél tart.

Ahogy arról a Szeged24 korábban beszámolt: a Százszorszép Gyermekház mellett az AGORA-ba költözik a Szegedi Tudományegyetem Informatóriuma, a Szegedi Biológiai Központ látványlaboratóriuma, valamint egy Európában egyedülálló, több ezer darabos számítástechnikai gyűjtemény. A látogatók nem csupán nézhetik a páratlan kincseket, az intézményben zajló kísérletekkel is megismerkedhetnek, emellett az épületben lesz két nagy előadóterem, melyben koncerteket, előadásokat rendezhetnek majd.

Orbán Hedvig a Szeged24-nek azt is hozzátette: a gyermekházat, ahol jelenleg kétszáz fiatalt táboroztatnak már rég kinőtték, így az új, több mint ötezer négyzetméteres intézményben európai szintű játéktérrel tudják várni a gyerekeket és a szüleiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik