Belföld

Kevés hitelt nyújtott a szegények bankja

A korábban tervezett 400 helyett 141 hitelt tud kihelyezni a szegények vállalkozását segítő kísérleti program: a Kiútprogram keretében összesen 71,5 millió forint szociális mikrohitelt helyeznek ki júliusig fedezet nélkül - írja a Világgazdaság.

Sárkány Csilla, a Kiútprogram szakmai vezetője elmondta: eddig 109-en, elsősorban szegénységben élő romák jutottak hitelhez, és további 32 felvételt készítettek elő. A tervezettnél alacsonyabb kihelyezés ellenére sem csalódottak, mert sikerült bebizonyítaniuk, hogy ha valaki elszánt, üzleti érzékkel, szorgalommal rendelkezik, és megkapja az induláshoz szükséges kis összegű hitelt, valamint egy segítő mentort, akkor kitörhet a mélyszegénységből.

A kísérleti programban 5 fős csoportokat alkotva vágtak bele a résztvevők saját vállalkozásukba, tanácsokkal és közös tartalékalappal segítve egymás munkáját. A résztvevőket azzal motiválták, hogy a következő csak akkor kapta meg a hitelt, ha az előtte lévő vállalkozó már megkezdte a visszafizetést.

Molnár György, a Kiútprogram igazgatósági tagja, a Magyar Tudományos Akadémia kutatója a lapnak elmondta, hogy a modell nem hasonlítható össze a szokásos, fedezet mellett nyújtott kisvállalkozói hitelezéssel, ám nemzetgazdasági szinten hatékony munkahelyteremtő program lehet, üzemszerű működtetése nem kerülne többe, mint a közfoglalkoztatás, ám azzal ellentétben új munkahelyeket teremt. A folyatatás ugyanakkor nem lesz egyszerű, mert a fejlesztési tárca döntéshozói befejezték a program támogatását – írja a Világgazdaság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik