Belföld

A lakáspolitika nem látja a szegényeket

kilakoltatás (kilakoltatás, bérlakás, )
kilakoltatás (kilakoltatás, bérlakás, )

Tavaly minden negyedik magyar, azaz közel 2,5 millió ember olyan háztartásban élt, amely elmaradt valamilyen lakásrezsijének megfizetésével, és minden negyedik ember egészségtelen körülmények között lakott. A Habitat for Humanity Magyarország bemutatta éves jelentését a lakhatási szegénységről.

Magyarországon 233 ezer lakásban nincs vezetékes víz, körülbelül 660 ezer embernek nincs vízöblítéses WC-je 1,2 millió lakás nincs rákötve a csatornahálózatra. Az önkormányzati bérlakások száma 2011-ben mintegy 120 ezer volt, ami a teljes lakásállomány kevesebb mint a 3 százaléka, miközben 300 ezer háztartás számára a szociális bérlakás jelentené a megoldást – derült ki a Habitat éves jelentéséből.

Nem csak a kormány hibája?

A gondok ellenére még mindig nem készült átfogó lakáspolitikai stratégia. A legtöbb intézkedés a jelzáloghitelesek gondjaira irányult, miközben a legszegényebbeknek nem ez a fő problémája – mondta Sümeghy György, a Habitat for Humanity magyarországi szervezet ügyvezető igazgatója. Szerinte több figyelmet kell fordítani azokra az emberekre, akik az ország leszakadó térségeiben élnek szegénynegyedekben, gettósodó településéken mélyszegénységben. Az igazgató szerint nemcsak a kormány felelőssége, hogy ilyen rossz a lakáspolitikánk, hanem az is gond, hogy kevés szó esik a problémáról. „Igyekszünk rávilágítani a problémára és jelentésünket az illetékeseknek elküldeni, valamint egy átfogó javaslati csomagot is készítünk a kormány részére, amit jövőre fogunk átadni.”

Rezsi

A legtöbb embernek 2011-ben a fizetési elmaradásokkal volt problémája. Bár a lakhatással kapcsolatos vitákban a jelzáloghitelek gondja dominált, a megfizethetőséggel küzdő háztartásoknak legnagyobb része közműdíjat nem fizet. A TÁRKI adatai szerint 2011-ben a lakosok 25 százaléka, 2,5 millió ember olyan háztartásban élt, amely elmaradt valamilyen lakhatási befizetésével. Ezzel összefüggésben jelenik meg az energiaszegénység is, Eurostat-adatok alapján minden tizedik magyarral előfordult már, hogy anyagi okokból nem tudott megfelelően fűteni – vázolta fel Kőszeghy Lea a Habitat lakáspolitikai munkatársa.

A szervezet szerint a problémát egy jól működő szociális bérlakásállomány enyhítené, miközben az önkormányzati bérlakások száma 2011-ben 2500 lakással csökkent. A meglévő lakások jelentős része nem kínál megfelelő lakáskörülményeket, negyedük alacsony komfortfokozatú.

Az Új Széchenyi-terv Otthonteremtési Programja a gazdaságélénkítésre koncentrál, míg a megfizethetőséggel, a legelesettebb csoportok lakáshoz jutásával, a szociális bérlakásszektor kezelésének kérdésével nem foglalkozik – mondta Kőszeghy Lea. A szakember szerint a stratégiai dokumentumok és a szakpolitikai döntések nem mindig egyeztethetők össze. A jelentés teljes szövege itt elérhető.

Habitat

A Habitat for Humanity egy lakhatási szegénységgel foglalkozó, ökumenikus keresztény civilszervezet. Célja, hogy a világon minden ember számára elérhető legyen a tisztességes és fenntartható otthon.

A szervezet Magyarországon 1996 óta működik. 2012 januárjáig 11 településen összesen több mint 1600 család lakhatási gondjain segített. 149 család költözhetett új otthonba, 414 család lakását újították fel, képzéseiken pedig 1103 család vett részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik