Belföld

Tucatnyi új Bolyai-ösztöndíjas a Szegedi Tudományegyetemen

A jelentkezők közül a harmadik legtöbb ösztöndíjat szerezték meg a szegediek.

Kihirdették az idei Bolyai-ösztöndíjasok névsorát a Magyar Tudományos Akadémián (MTA): összesen 186 kutató élhet a hároméves támogatással – tudta meg a Szeged24.

Az MTA közlése szerint az 1996-ban alapított ösztöndíj bármely tudományterületen a kutatói pálya iránt elkötelezett, 45 év alatti kutatóknak nyújt segítséget terveik megvalósításához. A tizenötödik alkalommal kiosztott ösztöndíjak tudományos munka megírását, azzal egyenértékű alkotás elkészítését és az MTA doktora cím elnyerésére való felkészülést hivatottak támogatni. A támogatás havi bruttó 124 ezer 500 forintot jelent a nyerteseknek.

Idén 623 érvényes pályázatot nyújtottak be az Akadémiára. Pálinkás József, az MTA elnöke szerint a magyar tudomány és az ország jövője is azon múlik, hogy a kutatói pálya iránt elkötelezett fiatalok idejében megkezdjék a sikerekhez vezető munkát. A Bolyai-ösztöndíj az elnök szerint olyan támogatás, amely segíti a nyerteseket, hogy minél jobban összpontosíthassanak munkájukra.

A Szegedi Tudományegyemről 52-en jelentkeztek, ebből 14-en kapták meg az ösztöndíjat. Ez a harmadik legsikeresebb pozíciót jelenti. Az egyetemek között egyébként az ELTE szerezte a legtöbb ösztöndíjat, 27-et, másodikként a Budapesti Műszaki Egyetem végzett, 16 ösztöndíjjal.

A sikeres pályázók közül 73-an a társadalomtudományok, 58-an az élettudományok, 55-en pedig a matematikai és természettudományok területéről kerültek ki. Az Akadémia közlése szerint a tavalyihoz képest idén 163-mal nőtt a pályázók száma, viszont öttel kevesebben nyertek.

Emellett az ösztöndíjas kutatásaikat most zárók közül a 15 legjobb eredményt elérő tudós vehetett át Bolyai-emlékérmet. Közülük két szegedi kutató előadást is tarthatott: dr. Marót Miklós matematikus és a Nobel-díjasok konferenciájának egyik szervezőjeként is ismert dr. Hegyi Péter orvos.

A friss szegedi Bólyai-ösztöndíjasok:

Bajmócy Zoltán (közgazdaság-tudomány), Bató Szilvia Marianna (állam- és jogtudomány), Csifcsák Gábor (pszichológia), Domoki Ferenc (orvosi tudományok), Farkas Attila (orvosi tudományok), Görbe Anikó (orvosi tudományok), Hegyi Ádám Alex (irodalomtudomány), Kasza Péter (irodalomtudomány), Mándity István (kémiai tudomány), Molnár Éva (pedagógia), Párdutz Árpád (orvosi tudományok), Sántha Péter (orvosi tudományok), Szilassi Péter (földrajztudomány) és Tóth Iván (ókortudomány).

Emellett az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának négy munkatársa is Bolyai-támogatást kapott: Fajka-Boja Roberta (biológiai tudományok), Tömböly Csaba (kémiai tudomány), Veszelka Szilvia (biológiai tudományok) és Wilhelm Imola Mária (biológiai tudományok).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik