Belföld

Kirekesztik a fogyatékosokat a munkaerőpiacról

Az alapvető jogok biztosa szerint pazarló és kaotikus az érintetteket segíteni igyekvő pályázati rendszer.

Szabó Máté vizsgálata a többi között rávilágított arra, hogy kevés, fogyatékossággal élő kér segítséget a munkaügyi központoktól. Többségük inkább a civilszervezetekben bízik, hozzájuk fordul, ugyanis ezek a csoportok már több száz érintettet vezettek vissza a munka világába. Az ombudsman épp ezért azt szorgalmazza, hogy az eddiginél jóval szorosabban működjenek együtt a civilek és a munkaügyi központok.

Az alapjogi biztos úgy látja, hogy a fogyatékossággal élők foglalkoztatási helyzetének javítását célzó pályázati rendszer működése a jelenlegi formában kiszámíthatatlan és kaotikus, így aligha alkalmas arra, hogy kidolgozza, majd eredményesen végrehajtsa a foglalkoztatást elősegítő hosszú távú stratégiát.

További korlátozó tényező a nem költséghatékonyan működő támogatási rendszer, valamint az, hogy az igen bonyolult eljárások nem ösztönzik a munkaadókat a fogyatékos emberek alkalmazására. Az ombudsman mindent egybevéve megállapította, hogy sérült a fogyatékossággal élő személyeket megillető, emberi méltósághoz és a munka szabad megválasztásához való jog.

Nem valósult meg az érintetteknek az alaptörvényben deklarált védelme és az egyenlő bánásmód követelménye sem, valamint csorbult a jogbiztonság is. Szabó Máté elküldte megállapításait és javaslatait a nemzetgazdasági miniszternek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik