Belföld

Handó: Elborzasztanak az utóbbi öt hónap tapasztalatai

Az Országos Bírósági Hivatalban hamarosan megalakul egy munkabizottság az integritás kérdésének elemzésére - mondta a Kúria elnöke Szegeden.

A Transparency International és a Szegedi Ítélőtábla által rendezett szakmai fórumon Darák Péter hangsúlyozta: a munkabizottság feladata lesz például, hogy megtalálják a módját annak, hogyan lehet feltárni a nem kívánt jelenségeket, és megfelelően kezelni azokat.

A fórumon részt vevő Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke is fontosnak nevezte a szervezet által feltárt problémák kezelését, és az integritást. Hozzátéve: szerinte jó irányban változott az igazságszolgáltatás az utóbbi időben. Mint mondta: jelenleg kilenc munkacsoportban dolgoznak, de a tizedik felállítása is megkezdődött, amely a bírósági integritást veszi a szárnyai alá, a tervek szerint már őszre.

A Transparency International a közelmúltban 25 uniós és együttműködő országban végzett integritási kutatást, melynek eredményeit bemutatták a szegedi fórumon. Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta, a vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy a hazai állami intézményrendszer képes-e kivédeni a különböző típusú korrupciós kockázatokat.

A következtetések szerint Magyarországon az intézményrendszer nem feltétlenül képes kivédeni azokat a kockázatokat, amelyek a politikai és gazdasági elit összefonódásából adódnak. Ennek oka maga az összefonódás, illetve hogy a tanulmány készítésének idején a független intézmények függetlensége megkérdőjelezhetővé vált.

A mai és a tegnapi nap eseményei alapján azonban megállapítható, hogy van előrelépés… most ismét megteremtődnek az intézményi alapjai annak, hogy az igazságszolgáltatás intézményi függetlensége újra garantált legyen” – mondta a szakember az igazságszolgáltatási törvények  július 2-i módosítására utalva, mely számos olyan rendelkezést tartalmaz, amely lényeges előrelépést jelent szervezeti szinten a bírói függetlenség és pártatlanság megvalósulásában. Alexa Noémi hozzátette: ahol továbbra is komoly gondok vannak, és nem látszik az elmozdulás, az a párt- és kampányfinanszírozás.

Az ajánlások között említette a kutatás, az igazságszolgáltató szervezetek átláthatóságának és számonkérhetőségének megteremtését úgy, hogy az ne veszélyeztesse a bírák független ítélkezési gyakorlatát. Emellett például hatékonyabban kell védeni a közérdekű bejelentőket, következetes, hosszú távú korrupcióellenes programra van szükség, egységes bírósági etikai kódexeket kell alkotni, illetve kiegyensúlyozottabb bírói terhelésre van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik