Belföld

Ennek már fele sem tréfa! Odakozmálunk a tűző napon

A közérzet javítás érdekében a gépek hétfőtől délelőtt a belváros, délután a lakótelepi városrészek útjait öblítik majd át.

A kánikulai időjárás miatt a GYŐR-SZOL Zrt. ismét megkezdte Győrben a forgalmasabb városi utak mosását. Szombattól a belvárosban, hétfőtől már a további lakótelepi részeken is találkozhatunk az útmosó gépekkel. A program szerint 10 és 18 óra között végzett tevékenységnek köszönhetően a felfrissül a környezet. A közérzet javítás érdekében a gépek hétfőtől délelőtt a belváros, délután a lakótelepi városrészek útjait öblítik majd át.

A munka részeként kiemelten kezelik Győr belvárosában található sétáló utcák és terek burkolatának mosását.

A fővárosban ezen a héten mostanáig 1950-ben volt a legmelegebb, akkor 35,7 Celsius-fokot mértek. Most viszont Budapesten 37,3 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az országos rekord az 1905-ben mért orosházi 38 fok volt. Ez a csúcs most Túrkevén dőlt meg, ott 38,4 fok volt. A meteorológus hozzátette: a hőség a következő napokban is folytatódik. Az ország jelentős részén kedden is 37-39 fok körül lesz a legmagasabb hőmérséklet.

Így az Országos Meteorológiai Szolgálat keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetését a tartós meleg miatt. A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a napi középhőmérséklet az északkeleti határvidék térségében 26-27, az ország jelentős részén pedig 28-30 Celsius-fok körül várható. Emellett az UV-B sugárzás minimuma is nagyon erős lesz, de a legmagasabb értékei az extrém (8-as) szintet is elérhetik. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben.

Az országos napi minimumhőmérséklet július 3-án eddig 24 fok volt, ezt 1946-ban Szegeden és 1950-ben Tatabányán mérték. Most Budapest mellett Pécsett is 24,8 fok volt, így az új országos csúcsot mostantól ez a két település jelzi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós meleg miatt keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést. Az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet az ország döntő részén 28-29 fok körül alakul. Kevéssel 27 fok alatti értékekre elsősorban az északkeleti határvidék térségében lehet számítani, 30 fok körüli átlaghőmérséklet pedig az Alföld középső területein, illetve nagyvárosi környezetben valószínű.

Az UV-B sugárzás minimuma nagyon erős lesz, a legmagasabb értékei az extrém (8-as) szintet is elérhetik. Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul, viharjelzés sehol nincs érvényben. Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. A meteorológiai előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Hétfőre virradóra még csak a budapesti legalacsonyabb hőmérsékleti rekord, a nap folyamán viszont a fővárosban több mint 60 éves, míg országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg. Múlt vasárnapra virradóra
– a kedd hajnalihoz hasonlóan – a budapesti és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is megdőltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik