Belföld

Első csángó zarándoklat Szent István sírjához

Első alkalommal szerveznek csoportos zarándoklatot Magyarországra, melynek keretében csángó hívek ismerkednek hazánk szakrális szempontból fontos helyeivel. Székesfehérváron a Szent István napi ünnepségekbe kapcsolódnak be a vendégek. A kezdeményezésről Róth Péter alpolgármester és Nagy Sándor szervező sajtótájékoztatón számolt be.

Csíksomlyó mintájára szeretnének hagyományt teremteni a szervezők. Az ötletet az adta, hogy a csángóknak Szent István a legnagyobb tiszteletnek örvendő szentjük. Miért is ne lehetne megfordítani a zarándokutat, mi lenne, ha a csángók indulnának el a szakrális gyökereikhez? A régóta érlelődő gondolat, a zarándoklat célja a csángók magyar identitásának erősítése. Kérni Szent István szakrális erejének segítségét a magyar nemzet határokon túlnyúló újraegyesítéséhez. Szent István temetkezési helye váljon minden magyar zarándokhelyévé, a nemzeti egység szakrális és lelki kinyilatkoztatása által.

Szeretnénk, ha jövőre már önszerveződő és önjáró lenne ez zarándoklat és szeretnénk hagyományt teremteni. 80-100 fő már jelentkezett is a zarándokútra, tehát két autóbusznyi csángó küldöttséget fogad majd városunk. Püspök úr is biztosított minket, hogy a népviseleteikbe öltözött, saját zászlajuk alatt vonuló zarándokoknak helye lesz az ünnepi körmenetben- mondta el Nagy Sándor szervező. Szeretnénk, ha nemzetünk egyik szakrális központjában, Szent István sírjánál nyilvánulna meg először a magyarság egysége ebben a formában is. Az innen ezer éve elindult indákból ágak nőttek ki, amelyek közül most a legtávolabbi ágacska, a csángó is visszatalál a gyökereihez- tette hozzá Nagy Sándor.

Székesfehérvár büszke történelmi és szakrális múltjára, évszázadokon keresztül tradicionálisan Székesfehérvár volt a központja Szent István szentté avatásának ünnepének, mindenki ide zarándokolt, beleértve a királyokat is. Fontos, hogy hitet tegyünk a nemzet egysége mellett, és reméljük, hogy jövőre, Szent István halálának 975. évfordulóján még több csángó látogat majd Székesfehérvárra- fejtette ki Róth Péter alpolgármester.

A zarándokút olyan szakrális helyszíneket is érint még, mint Szeged, Ópusztaszer és Lakitelek, ahol Honfoglalás címen előadást hallgathatnak meg a Kárpát-medence magyarok általi birtokba vételéről, és megtekintik a Feszty körképet. Augusztus 20-án, Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen történik majd tiszteletadás, Szent István szarkofágjánál. Másnap, Budapesten, Kövér László vezeti körbe a zarándokokat a Parlamentben, ahol a koronázási ékszerek, a Szent Korona és a Szent Jobb ereklye előtt tiszteleghetnek majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik