Belföld

Első csángó zarándoklat Szent István sírjához

Buthy Lilla

2012. 07. 03. 12:35

Első alkalommal szerveznek csoportos zarándoklatot Magyarországra, melynek keretében csángó hívek ismerkednek hazánk szakrális szempontból fontos helyeivel. Székesfehérváron a Szent István napi ünnepségekbe kapcsolódnak be a vendégek. A kezdeményezésről Róth Péter alpolgármester és Nagy Sándor szervező sajtótájékoztatón számolt be.

Csíksomlyó mintájára szeretnének hagyományt teremteni a szervezők. Az ötletet az adta, hogy a csángóknak Szent István a legnagyobb tiszteletnek örvendő szentjük. Miért is ne lehetne megfordítani a zarándokutat, mi lenne, ha a csángók indulnának el a szakrális gyökereikhez? A régóta érlelődő gondolat, a zarándoklat célja a csángók magyar identitásának erősítése. Kérni Szent István szakrális erejének segítségét a magyar nemzet határokon túlnyúló újraegyesítéséhez. Szent István temetkezési helye váljon minden magyar zarándokhelyévé, a nemzeti egység szakrális és lelki kinyilatkoztatása által.

Szeretnénk, ha jövőre már önszerveződő és önjáró lenne ez zarándoklat és szeretnénk hagyományt teremteni. 80-100 fő már jelentkezett is a zarándokútra, tehát két autóbusznyi csángó küldöttséget fogad majd városunk. Püspök úr is biztosított minket, hogy a népviseleteikbe öltözött, saját zászlajuk alatt vonuló zarándokoknak helye lesz az ünnepi körmenetben- mondta el Nagy Sándor szervező. Szeretnénk, ha nemzetünk egyik szakrális központjában, Szent István sírjánál nyilvánulna meg először a magyarság egysége ebben a formában is. Az innen ezer éve elindult indákból ágak nőttek ki, amelyek közül most a legtávolabbi ágacska, a csángó is visszatalál a gyökereihez- tette hozzá Nagy Sándor.

Székesfehérvár büszke történelmi és szakrális múltjára, évszázadokon keresztül tradicionálisan Székesfehérvár volt a központja Szent István szentté avatásának ünnepének, mindenki ide zarándokolt, beleértve a királyokat is. Fontos, hogy hitet tegyünk a nemzet egysége mellett, és reméljük, hogy jövőre, Szent István halálának 975. évfordulóján még több csángó látogat majd Székesfehérvárra- fejtette ki Róth Péter alpolgármester.

A zarándokút olyan szakrális helyszíneket is érint még, mint Szeged, Ópusztaszer és Lakitelek, ahol Honfoglalás címen előadást hallgathatnak meg a Kárpát-medence magyarok általi birtokba vételéről, és megtekintik a Feszty körképet. Augusztus 20-án, Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen történik majd tiszteletadás, Szent István szarkofágjánál. Másnap, Budapesten, Kövér László vezeti körbe a zarándokokat a Parlamentben, ahol a koronázási ékszerek, a Szent Korona és a Szent Jobb ereklye előtt tiszteleghetnek majd.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

HAMBURG, GERMANY - JULY 7:   (RUSSIA OUT)  German Chancellor Angela Merkel (R) and Russian President Vladimir Putin (L) arrive to the plenary session at the G20 Summit on July 7, 2017 in Hamburg, Germany. (Photo by Mikhail Svetlov/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.