Belföld
divat (divat)

Divatközpont lett Óbuda

Farkas Cintia
Farkas Cintia

2012. 07. 03. 09:47

Időutazás a divat világába - az elmúlt 100 év utcai trendjeibe nyerhetünk betekintést, sőt nyomot is hagyhatunk benne.

Korábban a témában:

A divat fellegvárává vált a Kiscelli Múzeum. Legalábbis augusztus végéig. Addig merülhetünk el ugyanis az óbudai múzeumépületben megrendezett interaktív kiállítás keretében a street fashionban, azaz az utca emberének öltözködésében.

A Street fashion Múzeum – Utcai divat egykor és ma című kiállítás – amely a Fortepan online fotógyűjtemény és a Simonovics Ildikó nevével fémjelzett, Street Fashion Budapest online archívum anyagaira épül – elsőként és egyedülálló módon mutatja be az utcai divat történetet. Mintegy 50 képes snitten, a mennyezetre felfüggesztett ruhadarabokon és az aktuális utcai viseleteket felvonultató filmvetítésen keresztül követhetjük végig, hogyan is változott az elmúlt 100 évben a női és férfiideál, mikor kezdte pályafutását az S vonal, a fodros-zsabós ruhák vagy a váltömés, illetve mikor köszöntött be a miniszoknya, a csőnadrág, a bőrkabát vagy a nagy, keretes szemüvegek uralma.

divat (divat)A divatimádók, valamint a divat- és kultúrtörténet iránt rajongók minden bizonnyal élvezettel merülnek majd el a templomtérben kialakított tárlat anyagában, ám azoknak is izgalmas élményt kínál, akik csak „kocamódon” konyítanak a trendekhez és csak ritkán bújják a divatmagazinokat.

Nemcsak szemlélőként élhetjük át a divattörténeti időutazást, hanem aktív részesei is lehetünk, hiszen – hála a szervezőknek – a látogatók is gyarapíthatják a múzeumi tárgyak sorát. A kihelyezett polcokra feltehetjük akár a régmúlt, akár a ma divatjával kapcsolatos emlékeinket, de éppenséggel a saját divatfotóink, kiegészítőink, ruhadarabjaink vagy bejegyzéseink révén is bevéshetjük magunkat a hazai street fashion történelmébe.

S természetesen inspirációnak sem utolsó az interaktív divattárlat, amelynek a megnyitóján stylistok, múzeumi szakemberek, divattervezők mellett a divat világában egyre fontosabb szerepet betöltő divatbloggerek is megjelentek.

 

Az utca emberének egykori és mai öltözködése

Hazánk első street fashion kiállítása augusztus 21-ig látogatható a Kiscelli Múzeumban.

Cím: Kiscelli Múzeum, templomtér, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108.

Nyitva tartás: hétfő kivételével minden nap, 10.00-18.00 óráig

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

GelÈnes, 2009. febru·r 5.
A gelÈnesi FlÛrika JÛzsef f·skamr·jukban felv·gja a NyÌrerdı Zrt. v·mosatyai telephelyÈrıl kapott f·t. A NyÌrerdı Zrt. 6000 kˆbmÈter t¸zelıt k¸lˆnÌt el szoci·lis cÈlra. GelÈnesen tÌz csal·d kapott 34 kˆbmÈter f·t, a havonta kiutalt 6-8000 forint lak·sfenntart·si t·mogat·s helyett. Ezen a tÈlen 16 ember halt meg kih˚lÈs miatt Szabolcs-Szatm·r-Bereg megyÈben.
MTI FotÛ: Bal·zs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.