Belföld

A kánikula miatt kipusztulnak a halak a pátkai víztározóban

pátkai-víztározó (pátkai víztározó)
pátkai-víztározó (pátkai víztározó)

A hőség csaknem felforralja a vizet, amiből szinte teljesen eltűnt az oxigén és erős algásodás indult.

A pátkai víztározót komoly veszély fenyegeti: halállományát az elpusztulás fenyegeti. Évek óta minden nyáron a víztározóból oldják meg a Velencei-tó vízpótlását, az elmúlt időszak csapadékhiányos időjárása miatt azonban most komoly baj alakult ki a közkedvelt horgászparadicsomban.

A víz leengedése miatt sekély lett az amúgy sem magas vízszint, a több napos kánikulai hőség viszont csaknem felforralja a vizet, amiből szinte teljesen eltűnt az oxigén és erős algásodás indult: halálra ítélve a benne élő halakat. Azonnali segítség lenne a vízpótlás, illetve a vízforgatás, ami oxigénnel dúsítaná a tó vizét.

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület a Horgászszövetséggel karöltve a hétvégén “elsősegélynyújtásként” kismotorfecskendőkkel forgatták a vizet, hogy ezáltal is friss oxigénhez juttassák a halakat, a tó élővilágát.

Varga Lajos az egyesület elnöke elmondta: a helyzet ettől még nem oldódott meg. “Ez a két nap még kevés ahhoz, hogy az egész tó megmenthető legyen. Átfogóbb megoldásra lenne szükség” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik