Belföld

Támad a tbc: kötelező szűrést rendeltek el

Akár félmilliós bírságot is kaphat, aki nem megy el a vizsgálatra.

A tbc-s betegek számának emelkedése miatt hétfőtől a főváros és Borsod megye teljes közigazgatási területén és további három megyében, köztük a Csongrád megyei Kisteleken rendeltek el kötelező szűrést – tudta meg a Szeged24.

A vizsgálatra a harmincévesnél idősebbek kapnak behívót, aki nem megy el, az akár félmilliós büntetésre is számíthat. Az érintetteket a települések jegyzője értesíti, és a helyileg illetékes tüdőgondozóba kell menni.

Egy 1998-as rendelet szerint kötelező szűrés akkor rendelhető el, ha az előző évben a gümőkóros betegek száma 25 százezrelék, azaz százezer lakosonként több mint 25 – mondta el a Szeged24-nek a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szervének megyei tiszti főorvosa. Dr. Tombácz Zsuzsanna hozzátette: tavaly Csongrád megyében hét új beteget szűrtek ki, mind kistelekiek voltak, ezért tartották fenn most ezen az egy településen a megyében a kötelező szűrést.

Dr. Ócsai Lajos, az Állami és Népegészségügyi Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főorvosa arról tájékoztatott: országosan a kötelező szűréseken általában 35-70 százalék között mozog a részvételi arány, miközben 80 százalékos arány kellene az érdemi beavatkozáshoz.

A Csongrád megyei tiszti főorvos ugyanakkor arról számolt be: a megyében a jogkövető magatartás jellemző, a kötelező szűrésre általában elmennek az emberek. Az érintettek közül a kötelező szűrés alól csak azok mentesülnek, akik egy éven belül igazoltan részt vettek ilyen vizsgálaton, illetőleg épp gyógykezelés alatt állnak egy tüdőgondozó intézetben.   

Gyorstalpaló a betegségről

A gümőkor jellemzően a rossz szociális viszonyok közt élők betegsége, a tüdőnek a tbc-baktérium által okozott speciális gyulladása. A tüdő szövetén ilyenkor gümők jönnek létre, a szövetek “elsajtosodnak”, így csökken a tüdő légzőfelülete. A betegség lázzal, makacs köhögési rohammal, izzadással, sűrű köpetürítéssel jár – magyarázta Dr. Tombácz Zsuzsanna.

A megyei tiszti főorvos elmondta: a betegség attól nagyon veszélyes, hogy cseppfertőzéssel is terjed, ráadásul a tuberkulózist okozó baktériumok a szabad levegőn is rendkívül ellenállóak, hosszú ideig életképesek. Ezért a tbc-s betegeket el kell különíteni, és gyógyításuk hónapokig tartó, speciális kezelést igényel az erre szakosodott intézményekben. Csongrád megyében például a Szeged melletti Deszken kezelik a tbc-seket.

Dr. Tombácz Zsuzsanna azt is hozzátette: a betegségnek nincs teljes gyógyulása, bármikor kiújulhat, miután a gümők elmúltával üregek alakulnak ki a tüdőben, ezért a tbc-sek állandó orvosi kontrollra szorulnak. A kezeletlen betegség pedig halállal is végződhet. A tiszti főorvos szerint megelőzésképpen ezért kell vigyázni a dohányzással, az alkohollal, melyek növelik a kockázatot, és fontos a higiénia valamint az egészséges táplálkozás. Végül  harminc év felett melegen ajánlott évente eljárni tüdőszűrésre.   

Ajánlott videó

Olvasói sztorik