Belföld

Stíluskeveredés az ír-magyar napokon

Az ír kultúráé volt a főszerep ezen a hétvégén Győrben. A Széchenyi téren kelta hagyományokkal is megismerkedhettek a belvárosba érkezők, a bátrabbak pedig tradicionális ír utcazenére koptathatták cipősarkukat.

Írország és Magyarország kapcsolata nem újkeletű. A két nemzetet szoros szálak fűzik egymáshoz, ennek egyik kézzel fogható bizonyítéka, a győri bazilikában őrzött Könnyező Szűzanya, a kegyképet ugyanis a 17. században Írországból szállították városunkba. Az ír-magyar napok célja pontosan az, hogy ezeket a gyökereket ápolja, és tovább erősítse a kulturális és szakrális kapcsolatokat.

Péntektől vasárnapig egymást követték a színes, szórakoztató produkciók, június 29-én az ír sztepp bajnokainak, a Coincidance: Szentviánéji álom című előadásával indultak a programok. Szombaton aztán a Széchenyi téren a kelta kultúrával ismerkedhettek meg a belvárosban korzózók, a Szürke Falka Kulturális Egyesület egy igazi kis kelta birodalmat varázsolt a központba. Lehetett agyagozni, pénzt verni, sőt a bátrabbak, harci kiképzésben is kipróbálhatták erejüket. „A keltákat bemutatva prezentáljuk, hogy ennek a népnek is van ír vonatkozása, hiszen Franciaországból kiindulva számos európai országba vándoroltak, így Írországba is, de külön érdekesség, hogy például Indiában is találtak a keltáknak tulajdonított leleteket. Nem voltak egységesek, sokfelé megfordultak, de éppen ez az egyik közös pontja az íreknek és a magyaroknak” – mesélte portálunknak Balogh Gábor, az egyesület tagja.

A hétvégén persze tradicionális ír dallamok is felcsendültek, a Ceoltóirí Chluain Tarbh utcazenével érkezett egyenesen Írországból Győrbe, de három estén át a dublini Celtic Moon formáció is táncba hívta a közönséget. Az idei rendezvénysorozaton némi stíluskeveredéssel is találkozhattak a fesztiválozók, a LochNesz Band zenéjében a magyar, az ír és a rock zene párosult. „A gitárosunk agyában fogalmazódott meg az, hogy egy különleges zenei vonalat indítsunk el. Ő maga is azt mondja, hogy az ötlet úgy született meg, hogy egyik reggel felébredt és azt mondta: nekünk ilyen zenét kell játszanunk. Nem volt egyszerű a dolgunk, hiszen sem dobos, sem skótdudás nem terem minden fán, úgyhogy őket úgy kellett „összevadásznunk”. Egy évvel ezelőtt aztán sikeresen megalakultunk, és azóta ahol csak lehet, bemutatkozunk. Ez a győri szereplés mondható az eddigi legnagyobb színpadi fellépésünknek, de hamarosan a pécsi rockmaratonon is képviseljük magunkat, az még egy óriási kihívás lesz” – újságolta a Győr24-nek az együttes megalakulását az énekes, László Kristóf.

Az ír buli vasárnap este a Celtic Moon fergeteges koncertjével zárult.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik