Belföld

Extrém UV-sugárzásra figyelmeztet az ÁNTSZ

Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint különösen elővigyázatosnak kell lenni és ügyelni, hogy minél kevesebb napfény érje bőrünket.

Az „extrém” erős UV-sugárzás nagyon nagy kockázatot jelent, ilyenkor különösen elővigyázatosnak kell lenni, akár 10 perc alatt is leéghet az ember – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Facebook-oldalán hétfőn.

Folytatódik a hőség
A héten tovább tart a hőség. Nagyrészt napos idő várható, helyenként fátyol-, illetve gomolyfelhővel. Csapadék nem valószínű. Napközben időnként megélénkül, kedden a középső tájakon megerősödik a délkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 16, 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 34, 39 fok között valószínű.

 

Az ÁNTSZ azt írta: Magyarországon extrém erős UV-sugárzás ritkán fordul elő. A két héttel ezelőtti hőhullám idején, illetve az elmúlt napokban az UV-B sugárzás (középhullámú ultraibolya-sugárzás) értéke többször is meghaladta az extrém szintet.

Ennek kapcsán az ÁNTSZ ismertette az UV-sugárzás szintjeit, veszélyességi fokozatait, illetve az egészség védelme szempontjából legfontosabb tanácsokat.

Gyenge sugárzásnak tekinthető, amikor az UV-index 0 és 2,9 között van. Ez a sugárzás nem jelent veszélyt az átlagember számára, kivéve a csecsemőket és a nagyon érzékeny bőrűeket. A verőfényes napsütésben azonban ilyenkor is ajánlott napszemüveget viselni. Kiemelték: a hó és a vízfelület visszaveri a napsugarakat, ezért a síelők és a fürdőzők ilyenkor hordjanak napszemüveget, és használjanak legalább 15-ös faktorú napvédő krémet.

A 3–4,9 UV-index mérsékelt sugárzást, s egyúttal alacsony veszélyességi szintet jelent. Ekkor az érzékenyebb bőrűek, illetve a kisgyermekek kivételével 30-45 percet is lehet napozni, délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után akár kétszer ennyit is. Ugyanakkor a napvédő krém és az UV-szűrős napszemüveg használata már ekkor is fontos.

Erős sugárzásnak számít, ha az UV-index 5 és 6,9 között van. Ez a védtelen bőrfelület számára emelkedett kockázatot jelent, az érzékeny bőrűek 20-30 perc alatt leéghetnek.

A 7,0–7,9-es UV-index nagyon erős sugárzást, s a védtelen bőrfelület számára magas kockázatot jelent, a leégési idő 15-20 perc. Ekkor az ÁNTSZ azt ajánlja, hogy csak délelőtt 11 óra előtt és délután 3 óra után tartózkodjanak a napon, akkor is maximum 20 percig. Fontos a megfelelő ruházat, széles karimájú kalap, illetve UV-szűrős napszemüveg viselése.

Az ÁNTSZ szerint a fényvédelemmel kapcsolatban ilyenkor a napfény fizikai kerülése, a ruházattal, kalappal és egyéb módon való védekezés áll az első helyen, és csak ezután jönnek a fényvédők. Utóbbi kapcsán azt is kiemelték: a fényvédők helytelen használata fokozza a bőrrák kockázatát. Ahhoz, hogy a gyár által garantált fényvédelem meglegyen, a kenőcsből viszonylag jelentős mennyiséget kell felkenni a bőrre.

Amikor az UV-sugárzás értékei a 8 értéket is meghaladják, az már „extrém” sugárzást jelent. Ekkor nem ajánlott délelőtt 11 és délután 3 óra között a napon tartózkodni. A szabadban a bőrt kétóránként, ujjnyi vastagon legalább 15-ös faktorú napvédő krémmel kell bekenni.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tájékoztatása szerint az UV-B sugárzás maximuma várhatóan hétfőn és kedden is az extrém szint felett lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik