Belföld

Csányi fia a Pickről és az importról

pick-szalámi-logó (pick szalámi, logó, )
pick-szalámi-logó (pick szalámi, logó, )

Teljesíti a Pick a hungarikummal együtt járó előírásokat, így a téliszalámiba kizárólag magyar hús kerül - nyilatkozta a HVG.hu-nak Csányi Attila.

A Bonafarm Zrt. vezérigazgatója az interjúban azt elismerte, hogy az európai oltalmat élvező “szegedi szalámival” együtt járó rendkívül szigorú előállítási szabályokat a hazai sertéságazat súlyos válsága miatt nem lehet és nem is rentábilis betartani.

A Pick szalámiból van több fajta is, alapvetően a szárazárú alapanyaga a nagy súlyú sertés. Ebből maximum 110 ezer kerül évente a vágóhidakra az országban, amiből 40-50 ezret vásárol fel a Pick Szeged Zrt. A többit más szerződéses kötöttségekkel bíró termelők adják, akiknek máshová „illik” eladnia a vágóállatokat, hiszen másik feldolgozóhoz kötődnek. A hungarikumnak számító téliszalámiba és a márkás termékekbe alapvetően magyar alapanyagot tesznek. Tekintve, hogy nincs elég nagy súlyú sertés az országban, más szárazárukba vásárolunk külföldről is alapanyagot. “Az viszont faktum, hogy a Pick téliszalámiba csak magyar hús kerül, mert ennyi nagy súlyú sertés azért van az országban.”

Arra a kérdésre, hogy mi van akkor, ha az exportigények vagy akár a hazai kereslet annyira megnő, hogy ennél jóval több téliszalámit kellene gyártania a cégnek, Csányi a következőket válaszolta: “Első lépésben megpróbálnánk több sertést vásárolni idehaza. Ha ez mégsem sikerülne, akkor megpróbálnánk az exportra szánt termékeket importhússal kiegészíteni, de arra ügyelnénk, hogy a magyar piacra magyar sertésből készült szalámi kerüljön.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik