Belföld

Vízre száll a BKV

bkv-hajókikötő-jászaitér (ingyenes, bkv hajójárat)
bkv-hajókikötő-jászaitér (ingyenes, bkv hajójárat)

Ma indítja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és a BKV a közforgalmú hajójáratokat, amelyek a Kopaszi-gát és Újpest, illetve Óbuda között közlekednek.

Mint ahogy arról korábban a Hír24 beszámolt, vasárnaptól a Duna fővárosi szakaszán három járattal lehet utazni. A D11-es hétköznaponként Újpest, Árpád úttól indul és a Meder utca, Népfürdő út, Jászai tér, Batthyány tér, Petőfi tér, Szent Gellért tér, Boráros tér, Haller utca, A38 állóhajó útvonalon közlekedik egyórás követési idővel.

Betétjáratként indul el – ugyancsak hétköznapokon – a D12-es, amely csúcsforgalomban a Kopaszi-gát és a Rómaifürdő között szállít utasokat, szintén óránként. A járat megáll az Óbudai-szigetnél is.

A járat valamennyi kikötője új vagy felújított. A projekt 493 millióforintos költségének 90 százalékát az Új Széchenyi Terv keretében az Európai Unió támogatta. A kikötők akadálymentesek, sőt a Boráros téren külön lift is épült a mozgáskorlátozottaknak.

A kikötőkben épültek kerékpártárolók, néhány helyszínen pedig P+R parkoló is, mozgáskorlátozottaknak fenntartott helyekkel. A hajókra is fel lehet szállni biciklivel és kerekes székkel is. Míg a kerekesszék-emelő berendezéseket telepítik, az utasoknak a személyzet segít beszállni.

Jegyet a helyszínen, a hajón lehet váltani 400 forintért. A járatokon a kedvezmények a többi járattal azonos módon érvényesek, így a 6 éven aluliak és 65 éven felüliek ingyenesen utazhatnak. A hajókra érvényes a Budapest-bérlet vagy bármilyen 24 órás vagy annál hosszabb érvényességű jegy is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik