Belföld

Logisztikai park: Győrben gazdaságosabb

24.hu
24.hu

2012. 07. 01. 09:20

Gazdaságossági szempontokkal indokolta az Audi Hungaria Motor Kft. illetékese azt, hogy a cég Győrben építteti meg logisztikai parkját. A város polgármestere szerint a döntéssel erősödik Győr és az Audi együttműködése.

Lőre Péter, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs és kormánykapcsolati igazgatója elmondta: még a nyáron kiválasztják a pályázók közül azt a céget, amely megépítheti és üzemeltetheti a létesítményt, amelynek pontos helyét még keresik. Jelezte: a helyszín kiválasztása során mindvégig élvezték a kormányzat és Győr városa “kooperatív támogatását”.

A 150-200 ezer négyzetméteres logisztikai park első eleme mintegy 50 ezer négyzetméteren terül majd el, jövő év közepén lesz kész, és több száz embernek biztosít majd munkalehetőséget – ismertette Lőre Péter.

A logisztikai park közúti és vasúti összeköttetésben is lesz a gyárral, mivel szeretnék ötven százalék fölött tartani a vasúti szállítás arányát – jelezte, hozzátéve, hogy jelenleg nagyjából egyenlő arányban használják a két formát.

Borkai Zsolt győri polgármester (Fidesz-KDNP) a hírre reagálva úgy nyilatkozott: az autógyár döntése azt jelenti, hogy folytatódik, erősödik az az együttgondolkodás, ami évekkel ezelőtt indult meg a cég és a város között. Utalva arra, hogy az Audi részese Győr oktatási rendszere, infrastruktúrája fejlesztésének, a városvezető meggyőződésének adott hangot, hogy a gazdaságosság mellett ezek a szempontok is szerepet játszottak abban, hogy végül a megyeszékhelyen épülhet meg a cég logisztikai parkja.

Az Audi győri üzemének teljes vertikumú gyárrá alapításához mintegy 900 millió eurós beruházással kezdett neki tavaly nyáron a társaság. A korábbi sajtóhírekben körülbelül 20 milliárd forintos tételként szereplő logisztikai park (amelyben beszállítói telephelyek is létesülnek) helyszínére korábban három aspiráns – Győr mellett Gönyű és Pozsony – került szóba.
Thomas Faustmann, a társaság ügyvezetésének elnöke még március elején a győri gyár logisztikai parkjával kapcsolatban azt közölte: egyelőre nem született döntés arról, hol épül fel a logisztikai park, de “Gönyű esélyei nagyon jók”.

Később Borkai Zsolt úgy nyilatkozott: a járműgyártó és az önkormányzat által három-négy évvel ezelőtt kötött megegyezés kitért arra is, hogy a tavaly elindult gyárbővítés során az Audi fejlesztéséhez közvetlenül kapcsolódva épül meg a raktárak és beszállítók elhelyezését szolgáló logisztikai park.

Ezen megállapodás szerint kezdtek Győrben a terület fejlesztésébe, valamint az Audi-iskola megvalósításába, de a megállapodás következménye, hogy a város korábban nem tervezett infrastrukturális fejlesztésekbe fogott bele több százmillió forint értékben.

(fotó: iho.hu)

Áprilisban egy szocialista országgyűlési képviselőnek adott írásos válaszában Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter azt közölte: a kormány igyekszik elkerülni, hogy Magyarországnak vissza kelljen fizetnie a gönyűi kikötő fejlesztésére elnyert EU-támogatást, ezért ajánlották a területet az Audi külső logisztikai parkjának lehetséges helyszínéül. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kabinet Győr és Gönyű közül egyik települést sem preferálja a másikkal szemben.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

ILLUSTRATION - A young man holds a smartphone displaying an erotic photo of a young woman in Hanover, Germany, 31 October 2013. Many headmasters from Cloppenburg have warned parents against the new trend of 'sexting', an act of sending sexually suggestive photographs between mobile phones or upload them to social networks. Photo: JULIAN STRATENSCHULTE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.