Belföld

Rendkívüli intézkedések a hőségriadó miatt a fővárosban

hőség (hőség)
hőség (hőség)

A következő napokban csak még rosszabb lesz a helyzet. A városvezetés mozgósította BKV tagvállalatait is. Hamarosan 39 fok fölé csúszik a hőmérséklet.

A tartósnak ígérkező hőség miatt a fővárosban rendkívüli intézkedéseket hoztak: rendszeresen locsolják a fő- és tömegközlekedései útvonalakat, a síneket, a sűrűn lakott területeket, illetve több ponton vizet osztanak – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója szombaton az MTI-vel.

Tarlós István főpolgármester kérésére a BVK Holding Zrt. tagvállalatai kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy a budapestiek hőérzetét enyhítsék. Ezért a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. vezetése szerda éjfélig életbe léptette az úgynevezett havária tervet – közölte Szűcs Somlyó Mária.

Így az országos tiszti főorvos által elrendelt harmadfokú hőségriadó idején, kétszer 12 órában 20 locsolóautó dolgozik a főváros fő- és tömegközlekedési útvonalain, valamint a lakótelepeken. A BKV Zrt. megrendelésére a meghatározott vonalakon az FKF Zrt. célgépei egész nap locsolással hűtik a síneket. Szombat reggeltől az FKF Zrt. locsolóautói folyamatosan járják a lakótelepeket és a sűrűn lakott városrészeket is.

A Fővárosi Vízművek Zrt. szombat reggeltől a főváros legforgalmasabb csomópontjaiban, a Deák téren és Kossuth téren egész nap, a Széll Kálmán téren, valamint a Blaha Lujza téren pedig délelőtt 11 és délután 4 óra között vizet oszt.

A nagy hőségre tekintettel vizet osztanak a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 13 strandján is, amelyek meghosszabbított nyitva tartással üzemelnek.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szombaton 0 órakor életbe lépett a szerda éjfélig tartó hőségriadó. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombatra Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas, Veszprém, Fejér, Zala, Somogy, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyére, valamint a fővárosra harmadfokú, de a többi megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki. Emellett a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8,4-es (extrém) UV-B sugárzás várható.

Az előrejelzések szerint a következő napokban egyre melegebb lesz, a hőmérsékleti maximumok a 39 fokot is elérhetik. A jövő hét közepéig száraz, napos idő várható, az ország nagy részén 27-30 fokos napi középhőmérséklettel. A meleg előreláthatóan szerdán vagy csütörtökön mérséklődik. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kér mindenkit, hogy a nagy melegben igyon minél több folyadékot, 11 és 15 óra között semmiképpen ne tartózkodjon a tűző napon, és vegye igénybe a hűtött helyiségeket. A hőségriadó miatt szombattól a MÁV munkatársai vizet osztanak a nagyobb budapesti pályaudvarokon, valamint tíz vidéki vasútállomáson, és vizet oszt az utasoknak a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. is. A szakemberek folyamatosan ellenőrzik a vasúti pályákon a sínek hőmérsékletét, és ha 45 Celsius-fokos vagy magasabb sínhőmérsékletet mérnek, fokozott pályafelügyeletet vezetnek be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik