Belföld

Utazás, nyaralás a biztonság jegyében

tábortűz (szalonnasütés)
tábortűz (szalonnasütés)

Előreláthatólag legkorábban szerdán, de inkább csütörtökön mérséklődik a meleg.

Az országos tisztifőorvos a legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelte el június 30. (szombat) 0:00 órától július 4. (szerda) 24:00 óráig. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a szabadtéri tűzesetek megelőzése érdekében ismételten felhívja a figyelmet, hogy Fejér megyében június 25-től általános tűzgyújtási tilalom van érvényben. A Pest Megyei Kormányhivatal Erdészeti Igazgatóságának határozata alapján a Fejér megye illetékességi területén fekvő erdőkre, fásításokra, valamint az erdőterületek és fásítások határától számított kétszáz méteren belüli területeken tilos tüzet gyújtani. A tilalom kiterjed a felsorolt területeken (kiemelt tekintettel az erdőkben lévő) kijelölt tűzrakó helyekre is, a közút- és vasút menti fásításokra, valamint a parlag- és gazégetésre.

A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét ezúton szeretnénk felhívni, hogy az égő cigarettát ne dobják el, mert ez fokozott tűzveszéllyel jár. Aki az elrendelt tűzgyújtási tilalom visszavonásig érvényes.

A nyári idegenforgalmi szezon alatt, különösen hétvégenként sokan felkeresik az állótavainkat. A Velencei-tó kedvelt pihenőhely, emellett jelentősen megemelkedik a Balatonhoz Fejér megye területén átutazók száma is, amelynek során a forgalom nagy részét az M7-es autópálya, és a 7-es főút Fejér megyei szakasza bonyolítja le. Az utazások alkalmával – különösen a hőségriadó idején – feltétlen vigyenek magukkal megfelelő mennyiségű folyadékot, ivóvizet, és bőséges üzemanyaggal, lehetőségekhez mérten teletankkal induljanak útnak. Akik távolabbi úticélt, nyaralóhelyet választottak javasolt előzetesen az Útinformnál érdeklődni az esetlegesen munkavégzések, vagy balesetek miatti forgalomkorlátozásokról, illetve a lehetséges alternatív útvonalakról. A hőhullám egészségre gyakorolt hatásai rosszullétet idézhetnek elő, emellett a megerősödött forgalomban egy koccanásos baleset is jelentős forgalomtorlódáshoz vezethet. Fokozott körültekintéssel vezessenek és legyenek figyelmesek, türelmesek a közlekedés többi résztvevőjével, valamint balesetek alkalmával a mentésben résztvevőkkel, és feltorlódott kocsisorok esetén félrehúzódással segítsék a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel közlekedő járművek továbbhaladását.

Személygépkocsinkban felügyelet nélkül még rövid időre se hagyjuk gyermekünket, háziállatunkat, még akkor se, ha megállás előtt a légkondicionáló lehűtötte az autót, mert a tűző napsütésben a jármű utastere pillanatok alatt felforrósodik. Szintén ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtógázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak.

A viharjelzőkkel ellátott tavainknál a fürdőzők rendszeresen figyeljék a jelzőberendezéseket. A Velencei-tavon három viharjelző működik, Pákozdon, Agárdon és Velencén. Elsőfokú viharjelzés van érvényben, ha a viharjelző berendezés percenként 45-öt villan. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpák percenként 90-szer villannak fel. Ebben az esetben a vihar rövid időn belüli megérkezését jelzik. Ilyen esetben fürödni tilos!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik