szemét (hulladék)
Belföld

Rekultiváltak 43 korszerűtlen szemétlerakót Győr megyében

A projekt során a már meglévő hulladéklerakók megfelelő kialakítását végezték el úgy, hogy azok a környezetbe illeszkedjenek. Így a lerakók területén csökkentek levegőt és a talajt károsító hatások. A rekultivált hulladéklerakók helyén idővel természetes élőhely alakulhat ki.

Győr Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a KEOP pályázat keretében több mint 5 milliárd forint támogatást kapott a munkálatok elvégzésére. Az érintett települések Önkormányzatainak nem kellett önrészt biztosítaniuk.

Borkai Zsolt elmondta: „a társulás két nagyon fontos és egymást kiegészítő programot valósított meg. Egyrészt megteremtette a partnertelepülések számára a korszerű hulladékgazdálkodás rendszerét, másrészt pedig megvalósította a 43 elavult hulladéklerakó rekultivációját, amely a tagtelepülések közös sikere, és jelentős lépés környezetünk megóvása érdekében. Hegyi Zoltán a Társulási Tanács elnöke elmondta, hogy a munkálatok ezzel nem értek véget, csaupán a kivitelezés zárult le. A munka folytatódik tovább, hiszen a rekultivált helyszíneket utógondozni is kell, az előírások szerint 20-25 évig.”

A munkálatokat 2011. eleje és 2012. év tavasza között végezték el a szakemberek. A 2009. július 16-án bezárt győri Pápai úti szilárdhulladék-lerakó rekultivációs munkálatait a JAURINUM Konzorcium valósította meg. A győri körzet 14 lerakóját a STRABAG-MML Kft., a vaszari körzet 13 lerakóját a KH-2010 Konzorcium és a veszprémvarsányi körzet 15 lerakóját a SA Veszprémvarsányi Körzet Konzorcium rekultiválta.

A munkák során két lerakót, a kisbabotit és a rábaszentmiklósit teljesen felszámoltak, amely során a hulladék elszállítását követően a szennyezett talaj cseréjét is elvégezték, majd befüvesítették azt. Négy helyszínen (Dudar, Csetény, Jásd-Bakonycsernye, Somlójenő) csak átmeneti fedőréteget alakítottak ki, mivel itt az elmúlt tíz éven belül történt hulladék lerakás, így a végleges fedőréteg kialakítása tíz év múlva esedékes.

A többi helyszínen (Ács, Bana, Bakonyszentlászló, Bakonyszentkirály, Bakonytamási, Börcs, Csót, Dunaszeg, Egyházaskesző, Gecse, Gyarmat, Gyömöre, Győrszemere, Győrújbarát, Győrzámoly, Homokbödöge, Kajárpéc, Koroncó, Kunsziget, Lázi, Lovászpatona, Marcaltő, Mórichida, Mosonszentmiklós, Nagygyimót, Nagyszentjános-Gönyű, Pannonhalma, Pápateszér, Rábaszentandrás, Rábaszentmiklós, Sikátor-Veszprémvarsány, Sokórópátka, Táp, Tényő, Vanyola, Vaszar) kialakították a megfelelő rétegeket, majd a területeket befüvesítették. A környezetvédelmi hatóság előírásainak megfelelően monitoring kutakat létesítettek a talajvíz szennyezettségének ellenőrzésére.

A Győr Pápai úti regionális lerakó rekultivációja során a tíz évnél régebben használt területeken végleges fedőréteget alakítottak ki, a tíz évnél korábban használt részeken pedig átmeneti fedőréteget alkalmaztak, ahol a biogáz összegyűjtésére 134 gázkút létesült, a gáz ártalmatlanítása pedig fáklyázással történik – tájékoztatta a Győr24-et Győr önkormányzata.

Az elkészült, rekultivált helyszíneken az uniós előírásoknak megfelelően 20-25 évre utógondozási kötelezettséget írtak elő, mely szerint a Társulás feladata lesz a monitoring kutak üzemeltetése, a vízminták vétele, elemzése és a környezetvédelmi hatóság felé a jelentések megtétele.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!