Belföld

Népi búbos kemence a panelházak árnyékában

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2012. 06. 29. 08:46

A "Határtalanul!” program keretében a szatmárnémeti George Emil Palade és a székesfehérvári szakiskola tanulói által közösen megépített népi kemencét adták át.

Balogh László, az Árpád Szakképző Iskola és Kollégium Szent István Szakképző Iskolájának szaktanára elmondta, hogy miképp jött az összefonódás a szatmárnémeti iskolával: tavaly pályáztunk a „Hatartálanul” program keretein belül, és ezt a projektet a szatmárnémeti iskolával együtt hajtottuk végre, hiszen hasonló a profiljuk, ott ugyanúgy pék és pékcukrász szakképzés folyik. 12 diák és 2 kísérőtanár vett részt az egy hetes programokon.

3-4 napig építettük a kemencét itthon is és Szatmárnémetiben is, illetve a fennmaradó napokon kirándulás volt, ahol Máramarosszigetig elmentünk, egészen az ukrán határig. Itthon pedig, Tihanyban voltunk a gyerekekkel, a szentendrei Skanzenben és mivel szakmánkba vágnak a Marcipán Múzeumban, Komáromban pedig a Kenyérmúzeumban.

Ebben a használt téglából épült kemencében, mely főként oktatási célokat fog szolgálni, 8 darab 3 kilós kenyeret vagy 4 darab 5 kilós kenyeret tudunk megsütni. Kb. 300-310 fok van a kemencében, mikor bevetjük a kenyeret, ami aztán kb. másfél óra alatt sül meg. Nekünk nem tetszett, hogy a mai magyar tananyagban már nincs benne a búbos kemence, csak mindenféle gépi technológia, igenis ragaszkodjunk a múltunkhoz, népi hagyományainkhoz.

Majd mindenki, aki itt tanul meg fogja tapasztalni milyen is egy autentikus magyar búbos kemencében kenyeret sütni, és belekóstolhat a hagyományos magyar pékmesterségbe. Ilyen finom bélzetű kenyeret, csak ilyen kemencében lehet sütni. Ha a Jóisten megsegít minket, akkor reméljük, hogy még száz év múlva is itt fog állni – mondta el Balogh László szaktanár.

Az avatás után Tóth Tamás atya megáldotta és megszentelte a kemencét majd pedig illatos csülköt és a kemencében sült finom kenyeret kínáltak körbe a jelenlévőknek.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Feloszlatták a Lánchíd spontán blokádját

Hungary's Bence Banhidi (C) vies with Denmark's Rasmus Lauge Schmidt (2ndL) during the IHF Men's World Championship 2019 Group II handball match between Denmark and Hungary at the Jyske Bank Boxen arena in Herning on January 19, 2019. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.