Belföld

Nem vehetnek majd energiaitalt a kiskorúak

energiaital (energiaital, )
energiaital (energiaital, )

A jövőben a cigaretta és az alkohol mellett energiaitalt is tilos lesz eladni 18 év alatti fiataloknak – írja a dehir.hu.

A szakorvosok szerint az energiaitalok rendszeres és túlzott fogyasztása hosszú távon cukorbetegséghez, kiszáradáshoz, vesebajokhoz, szívritmuszavarokhoz vezet, alkohollal vagy gyógyszerrel kombinálva pedig halált is okozhat, ezért fiatalkorban semmiképp sem javasolt a fogyasztása.

Már dolgoznak a törvényi előkészítésen, melynek értelmében korlátozni fogják az energiaitalok fogyasztását a fiatalok körében. Mint Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter jelezte, ezt a célt szolgálja a chipsadó, melynek segítségével a bizonyítottan egészségügyi kockázatot hordozó élelmiszerek (pl. a jelentős koffeintartalmú, illetve metil-xantint és taurint tartalmazó energiaitalok) fogyasztását kívánják visszaszorítani.

A nemzetközi (dán, német, francia, norvég ) gyakorlatok mintájára már megkezdték annak a jogszabályi előkészítését, hogy 18 éven aluliaknak ne lehessen eladni energiaitalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik