Belföld

Jekyll és Hyde Szegeden: Felgyújtunk egy laborasztalt, majd egy embert is

A Szegedi Szabadtéri Játékok első előadásának, a Jekyll és Hyde-nak főszereplője és rendezője, Molnár László szerdán érkezett Szegedre.

A szegedi Dóm teret ismét egy óriási szabadtéri színházzá alakították, a több ezer embert befogadó mobil nézőtér már napok óta áll, s már csak a hangosítás és világosítás utolsó technikai részleteit rakják a helyükre a szakemberek.

A színházkedvelők 2002-ben már láthatták Jekyll és Hyde történetét a Szegedi Nemzeti Színházban, de az idei bemutató alapjaiban fog eltérni tőle. „A 2002-es előadás teljesen a Broadwayon előadott musicalre hasonlított, idén viszont rengeteg változást eszközöltünk” – mondta Molnár László rendező, aki a darab főszereplője is egyben. „Idén teljesen saját díszlettel rukkolunk elő. Körül-belül 26 helyszínt jelenítünk meg a színpadon, köztük egy templomot, laboratóriumot, vasútállomást úgy, hogy a jelenetek filmszerűen váltják majd egymást. Az építési munkálatok holnapra be is fejeződnek” – tette hozzá a rendező. A díszletet Kentaur (Erkel Ferenc) tervezte, akinek a neve nem ismeretlen a színház világában.

Ám nem csak a monumentális méreteket öltő díszlet kápráztathatja el a nézőket. „Az előadás alatt komoly pirotechnikai effekteket is használunk majd. Például felgyújtunk egy egész laborasztalt, majd utána egy embert is”. És ha ez még mindig nem lenne elég, eddig még el nem hangzott dalok csendülnek majd fel az előadás során, amelynek jelenetei, szövegei nem változtak az eredeti musicalhez képest, de rendezésében és előadásmódjában annál inkább.

A direkt a Szabadtéri Játékok méreteire szabott darabot az ország legnagyobb színházában, a Győri Nemzeti Színházban próbálták el a színészek, akik szombaton megérkeznek Szegedre. Az egy hetes próbasorozatok után pedig július 6-án hivatalosan is elkezdődik az idei Szegedi Szabadtéri Játékok a Jekyll és Hyde című kultuszmusicallel.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik