Belföld

Hazaengedték az utolsó két kórházban ápolt gyereket is

kórház (kórház, )
kórház (kórház, )

A múlt heti szalmonellafertőzés miatt még kórházban ápolt utolsó két gyereket is hazaengedték, így az ételfertőzés miatt már senki sem áll kórházi kezelés alatt.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal két hatósága, a Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv és az Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is elvégezte a múlt heti szalmonellafertőzés után a szükséges ellenőrzések és vizsgálatok nagy részét. Bár egyes adatok még mindig feldolgozás alatt vannak, az már kijelenthető, hogy kedd óta nincs újabb megbetegedés – írta közleményében a hivatal.

Az eddigi adatok alapján összesen nyolc helyszínre szállított „A Nagyi kifőzdéje” abból az ételből, amely vélhetően a múlt heti szalmonellafertőzést okozta. A járványügyi szakemberek a háziorvosokkal közösen azonosították azt a 204 embert, akik ettek az ételből. Közülük 98-an (94 gyerek és 4 felnőtt) tapasztaltak hányással, hasmenéssel járó tünetet. Laboratóriumi vizsgálattal 15 főnél igazolták a szalmonellafertőzést.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika Fertőző osztályán ezzel a megbetegedéssel június 27-ig összesen 7 gyereket láttak el. Újabb esetet június 26 óta nem észleltek.

Az Élelmiszerlánc- Biztonsági Hivatal munkatársai még szerdán ismételt ellenőrzést tartottak a helyszínen és “tekintettel a megbetegedések nagy számára, korosztályára és szétszórtságára, az egység működését azonnali hatállyal, fellebbezésre való tekintet nélkül felfüggesztették” – tartalmazza a hivatal közleménye, amely szerint a kifőzde üzemeltetője a hatóságokkal mindenben együttműködött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik