Belföld

A szakszervezetek egyeztetnének Matolcsy csomagjáról

közmunka (közmunka, )
közmunka (közmunka, )

Az MSZOSZ elnöke hiányolja a részleteket, ugyanakkor állítja: nincs sok újdonság a tehercsökkentő elképzelésekben.

A Munkástanácsok és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) is egyeztetni szeretne a munka világát érintő, 300 milliárd forint értékű, csütörtökön bejelentett tehercsökkentő csomagról. A programról a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Fidesz-KDNP-frakciószövetség állapodott meg.

Ennek alapján csökkennek a terheik a 25 év alatti, az 55 év feletti és a képzettséget nem igénylő, egyszerű munkakörben fizikai munkát végzőknek is, mégpedig úgy, hogy a legnagyobb kedvezményt az alacsony bérűek kapják majd a munkáltatóikat terhelő közterhek csökkentésén keresztül.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke úgy véli: főként a mikro- és kisvállalkozásoknak jelenthet segítséget a bérköltségek csökkentése, akármekkora is legyen ez. Pataky Péter, az MSZOSZ első embere szerint a csomag teljes körű megítéléséhez egyelőre hiányoznak a részletek, ugyanakkor a tervnek nem új eleme a 25 év alattiak és az 55 év felettiek elhelyezkedésének támogatása, hiszen a különböző, már működő Start-kártyák épp ezt szolgálják.

Illúzió a foglalkoztatás bővülését várni a csomagtól, mert a cégeknek nincs többletmunkaerő-igényük, így inkább félő, hogy jelenlegi alkalmazottaikat cserélik le a kedvezőbb feltételekkel foglalkoztatható dolgozókra – tette hozzá Pataky Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik