Belföld

A jövő héten véget ér a jegybankháború

Varga Mihály (varga mihály, imf)
Varga Mihály (varga mihály, imf)

Varga Mihály szerint most már csak a naptárak és a repülőjegyek egyeztetésén múlik, hogy mikor kezdődhetnek az IMF-tárgyalások.

Miután a várnál hamarabb megérkezett az Európai Központi Bank (EKB) pozitív véleménye a jegybanktörvény módosításáról, az Országgyűlés már a jövő héten elfogadhatja a jogszabályt. Rögvest utána megkezdődhetnek a hivatalos hiteltárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az Európai Unióval – közölte Varga Mihály.

A tárca nélküli miniszter idézte az EKB véleményét, miszerint a tervezett módosítások arra utalnak, hogy a magyar kormány készen áll az MNB intézményi függetlenségének tiszteletben tartására. „Most már csak a naptárak és a repülőjegyek egyeztetésén múlik, hogy mikor kezdődhetnek a hivatalos tárgyalások” – tette hozzá.

Megítélése szerint október közepére megszülethet a hitelmegállapodás, amelynek várható összege a piac által is kívánatosnak tartott 15 milliárd euró lehet. A kormány továbbra is elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni, ám ez attól is függ, mit akar az IMF és az Európai Unió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik