Belföld

Ne legyen buktatás testnevelésből!

testnevelés (testnevelés, )
testnevelés (testnevelés, )

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete azt javasolja, hogy jogszabályban rögzítsék: a szülőknek nem kell fizetniük a mindennapos testnevelésórák és sport költségeiért, illetve azt javasolják, hogy testnevelésből ne lehessen elégtelen osztályzatot adni a diákoknak.

A szervezet közleménye szerint felméréseikből az derül ki, hogy a szülők többsége egyetért a mindennapos testnevelés bevezetésével, abban az esetben, ha az iskolák nem kérnek pénzt érte, és a diákokat nem buktatják meg ebből a tárgyból.

Azt írták: jogszabályi garanciákra van szükség, hogy az iskolák nem a szülőkkel fizettetik meg a mindennapos iskolai testnevelés és sport költségeit, az uszodai belépőket, a testnevelési órákon külső szakemberekkel tartott sporttanfolyamok költségeit, a drága tornafelszereléseket, sporteszközöket, az iskolán kívül tartott foglalkozások, versenyek költségeit, a nevezési díjakat és sportköri tagdíjakat. Továbbá azt javasolják: a testnevelés tantárgyból a tanulók fizikai állapotát mérjék, és az önmagukhoz mért fejlődésüket értékeljék, ezzel párhuzamosan meg kell szüntetni az elégtelen osztályzatot.

Hozzátették: a tanuló hozzáállását, igyekezetét, szorgalmát, fejlődését évközben szövegesen kell értékelni, évvégén lehet osztályzattal minősíteni, de testnevelésből nem lehet a tanulókat megbuktatni, javítóvizsgára, évfolyamismétlésre utasítani. A szervezet további javaslatai között szerepel, hogy a testnevelésóra alóli felmentés szabályait iskolai dokumentumokban kell rögzíteni.

A Győr24 is megkereste a kezdeményező egyesületet. Az illetékesek kifejtették: a testnevelés szükséges tárgy minden iskolatípusban, semmiképpen sem degradálható a fontossága, hiszen a szellemi egészséghez hozzá tartozik, hogy a fiatalok rendszeresen sportolnak, illetve testmozgást végeznek.

Véleményük szerint felelősségre kell vonni az intézményeket, ha létesítményhiányra hivatkozva nem tartják meg az mindennapos testnevelésórákat vagy indokolatlanul pénzt kérnek azok megtartásáért; illetve javaslatuk szerint az államilag fenntartott iskolákban minden tanuló ingyenesen kapjon tornacipőt, trikót, tornanadrágot – zárul a közlemény.

(fotónk illusztráció)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik