Belföld

Korunk Semmelweiseit köszöntötték

Az anyák megmentőjének születésnapja alkalmából idén is kitüntetéseket adományozott az önkormányzat az egészségügyben, és a szociális területen dolgozóknak. Borkai Zsolt szerint, ők a jelen Semmelweis Ignácai.

194 évvel ezelőtt született Semmelweis Ignác Fülöp, magyar orvos, az anyák megmentője. Az évforduló alkalmából minden évben ünnepségre hívja az önkormányzat a térség egészségügyi és szociális dolgozóit. Csütörtökön a Városháza dísztermében Borkai Zsolt, és Dr. Somogyi Tivadar, alpolgármester köszöntötte a szakembereket. „Július elseje az Önök ünnepe. Mindeközben úgy, ahogy karácsonykor, úgy most sem pihenhetnek igazán, hiszen hivatást, nem pedig szakmát választottak” – hangsúlyozta a polgármester. „A jelen Semmelweis Ignácai köztünk élnek ma is. Ott vannak a rendelőkben, a kórházakban, a gyógyszertárakban. Sokszor természetesnek vesszük, hogy ott vannak és elfelejtjük megköszönni a vizsgálatot, a diagnózist” – tette hozzá Borkai Zsolt.

A beszédek után a díjeső következett. A kitüntetettek első alkalommal Hefter László iparművész kis plasztikáját is átvehették díjuk mellé. Elsőként a Győr Város Egészségügyéért elismeréseket adták át, melyet az idén elhunyt Dr. Bárdosi Károlynak ajánlott az önkormányzat. A 47 éven át háziorvosként praktizáló orvos oklevelét özvegye vette át a város vezetésétől. Ugyanebben a dicséretben részesült Dr. Pesztenlehrer István is. Győr Város Szociálpolitikájáért Díjat Dr. Hartainé Veszprémi Edit, osztályvezető ápoló és Németh Ferencné, gyermekvédelmi ügyintéző kapta. Az Ezüst Emlékérem ezúttal két jubiláló intézményhez került, a fennállásának 15. évfordulóját ünneplő Gyermekjóléti Központhoz és a 20 éves Hajléktalanokat Segítő Szolgálathoz.

Győrben az egészségügyi alapellátásban mintegy 300 fő, míg a szociális ágazatban 900 fő tevékenykedik. Ezért szükség van a város támogatására, hogy a munkájuk iránt elhivatott szakemberek gondtalanul végezhessék életmentő teendőiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik