Belföld

Hajtűkanyar: Péntek Imre költőt ünnepelték

"Hajtűkanyar, versek 2011-2012" című kötetét mutatták be és születésnapja alkalmából is köszöntötték a 70 esztendős költőt, az Árgus irodalmi folyóirat alapító főszerkesztőjét.

Szerda van, Pénteket köszöntjük, remélem nem mondunk csütörtököt- kezdte az ünneplést és a könyvbemutatót a rendezvény házigazdája Bobory Zoltán, a Vörösmarty Társaság elnöke.

A Hajtűkanyar 80 oldalon az elmúlt tíz évet fogja össze. Péntek Imre tehát nem áraszt el minket, csak akkor szól, ha érdemes. Jól érzékeli a valóság minden rezdülését. Ez egy összegzés, egy szellemi leltár. Elindult hazafelé, mint minden földi halandó, de sok a dolga még- mutatta be a kötetet Bakonyi István kritikus.

70 évet nem könnyű feldolgozni, depressziós voltam előtte is és utána is. A jelenidejűség mámora, a feladatok fontossága és a kortárs művészet továbbvitele: ez stimulál, ez tart életben. Az idő múlására a munka a legjobb terápia- mondta el Péntek Imre.

A lábtörésed mellett van más is, amire szívesen emlékszel Fehérvárral kapcsolatosan?- szegezte a költőnek a kérdést Bakonyi István. Péntek Imre egy Kosztolányi idézettel válaszolt: „Csodálkozol a kokainistán, s nem érted? Gondolkozzál az okain is tán…” Egy meghatározó életszakaszomhoz köthető Székesfehérvár, de sajnos az élet nem úgy alakult itt, ahogy szerettem volna. Ugye, mi lett volna akkor, ha.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik