Belföld

Bajnai lemondta a Demokrácia szigetet

A legtöbb szervezet és előadó lemondta a részvételt, miután kiderült, hogy a Demokratikus Koalíció áll a rendezvény mögött.

Lemondta a részvételét a Demokrácia sziget nevű, kétnapos Gyula környéki fesztiválon a Haza és Haladás Alapítvány, azaz sem Bajnai Gordon volt miniszterelnök, sem Oszkó Péter volt pénzügyminiszter, sem Szigetvári Viktor nem vesz részt az eseményen – írja az Index.

Bajnai Gordon egy szintén a DK által társszervezett szerdai konferencián azt mondta a Hír24-nek, nem tudott róla, hogy a párt áll az aznapi konferencia mögött, ő más szervezetek meghívására érkezett.

A sziget programjában Ungár Klára is szerepelt, de mint írta, ő sem tudott arról, hogy az a Demokratikus Koalíció rendezvénye. A Szema nevű liberális párt elnöke is lemondta részvételét. Az esemény a lemondások miatt elmarad.

A Kobak Klub közleménye szerint “szó sem lett volna pártpolitikai rendezvényről, főként nem markánsan egy politikai párthoz kötődő rendezvényről”. Ők egy olyan rendezvényt akartak a Szanazugban, ahol “demokratikus ellenzéki pártok és mozgalmak” képviselőivel megvitathatták volna az ellenzéki együttműködésnek a lehetőségeit. “Voltak pártok, amelyek nem is indokolták távolmaradásukat” – írták, de a Szolidaritás, a SZEMA, a Politikatörténeti Intézet, a Szabadság és Reform Intézet, valamint a Haza és Haladás Alapítvány elfogadta a meghívást. “A szervezők, ha nem is voltak mindenben profik, de nem vertek át senkit” – írták.

A Haza és Haladásnak az Index szerkesztőségéhez eljuttatott közleménye szerint őket hónapokkal ezelőtt a Kobak Klub nevű gyulai civilszervezet kereste meg, az ő felkérésükre vállalták a részvételt és a rendezvény támogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik