vaddiszno(210x140)(1).jpg (vaddisznó)
Belföld

Vadászok a feketekereskedelem ellen

A vadgazdálkodók módosítanák a vadászati törvényt.

A vadkárok kezelését és a vadászterületek kialakítását is érinti a Magyar Vadgazdálkodók Egyesületének most elkészült javaslata a vadászati törvény módosításához, amelyet a társszervezetekkel történt egyeztetés után megküldenek a döntéshozóknak – tájékoztatott az egyesület elnöke.

Balsay Miklós elmondta, a három éve alakult szakmai szervezet (amelynek tagjai között az állami tulajdonú erdőgazdaságok többsége mellett vadfeldolgozással foglalkozó társaságok is vannak) a vadgazdálkodók és vadhúsfeldolgozók gazdasági érdekeinek, szakmai céljainak elősegítését, a világhírű magyar vadállomány és vadászati kultúra értékmegőrzését tűzte ki céljául. Hozzátette, az egyesület vezetősége mellett működő szakértői kör a napokban Székesfehérváron összegezte a tagoktól kapott véleményeket, és a javaslatba beépítették az Országos Erdészeti Egyesület észrevételeit is.

“Módosítást javaslunk többek között a vadkárokkal, a vadaskertekkel, a vadászterületi határok kialakításával, a hivatásos vadászok jogkörével, valamint a földtulajdonosi közösségekkel kapcsolatos paragrafusokban. Terveink szerint az anyagot – a vadászati társszervezetekkel való konzultáció után – eljuttatjuk a döntéshozókhoz” – közölte az egyesület elnöke.

Az idei tennivalókról megjegyezte, hogy együttműködési megállapodás aláírását készítik elő az állami erdőgazdaságok tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel, valamint az Országos Magyar Vadászati Védegylettel. Az egyesület részt vesz a Nemzeti Vadgazdálkodási Program kidolgozásában, a hazai és uniós források igénybevételével kapcsolatos döntések előkészítésében.

A vadhússal kapcsolatban kiemelt célnak mondta Balsay Miklós, hogy a hazai lőtt vad alapanyag-feldolgozása a lehető legnagyobb mértékben Magyarországon történjen és az egyesület fel kíván lépni a feketekereskedelem ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!