Belföld

Újra Homokháti Sokadalom várja a vendégeket Mórahalmon

mórahalmi-sokadalom (mórahalmi sokadalom)
mórahalmi-sokadalom (mórahalmi sokadalom)

Változatos kulturális és gasztronómiai programokkal várják a vendégeket péntektől tíz napon át Mórahalmon, a Homokháti Sokadalmon.

Az immár kilencedik alkalommal megszervezett rendezvénysorozat a helyi városi napokból nőtte ki magát a turisztikai kínálat fejlődésével sok ezer embert vonzó rendezvénnyé – mondta Duka Félix fesztiváligazgató a programot bemutató szerdai sajtótájékoztatón. A Szegedtől karnyújtásnyira található településen a sokadalom idején délutánonként táncbemutatók, fúvószenekari és népzenei koncertek várják a látogatókat, esténként pedig a könnyűzene népszerű előadói lépnek a színpadra.

A szervezők szinte minden napra kínálnak valamilyen gasztronómiai különlegességet is, a nyitónapon például kétezer adag gulyásleves fő majd az óriásbográcsban, sütnek saslikot, rendeznek borkóstolót a Homokhátság gyöngyszemeiből, a vállalkozó szelleműek pedig megízlelhetik Nógrádi Zoltán polgármester messzeföldön híres, titkos recept alapján készülő ágyaspálinkáját is.

A Homokháti Sokadalom keretében harmadik alkalommal rendezik meg a Dél-alföldi Rétesfesztivált. A rétesutcán tíz réteskészítő kínálja portékáját. A vendégek több mint hatvanféle rétest kóstolhatnak, köztük igazi különlegességeket is: lesz csibemájas-rizottós és tejfölös-csirkepaprikás rétes, az édes változatból pedig idén is elkészítik az előző évek nagy kedvenceit, a vörösboros-szilvást, illetve a túrós-áfonyást.

Antalik András réteskészítő mester elárulta, hogy az idei rendezvényre is készültek új recepttel, a fesztivál meglepetése az almás-rebarbarás rétes lesz. A rétesfesztivál csúcspontja a zárónapon a leghosszabb, kézzel, egyben húzott tésztájú rétes elkészítése lesz. Ekkor alig tízkilónyi lisztből több mint harminc négyzetméteres rétestésztát húznak, melyet a megtöltés után egyben sütnek ki.

Az elkészült réteseket eladják, a befolyt összegből pedig a beteg újszülöttek gyógykezelését segítő Szegedi Gyermekszívek Gyógyulásáért Alapítványt támogatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik