Belföld

Semmelweis-nap

Az egészségügyi intézményeinkben dolgozókat ünnepelték tegnap. Azokat, akik áldozatos munkájukkal segítenek hordani mások terheit, akik oltalmat nyújtanak a betegeknek, a szenvedőknek. Azokról szólt ez a nap, akik nap nap után áldozatkészen vállalják a szolgálatot embertársaikért, a gyógyításért.

Semmelweis, az anyák megmentője, a magyar orvostudomány kiemelkedő alakja, és a nevével kiemelt nap a magyar egészségügy ünnepe. Semmelweis Ignác fedezte fel, hogy a gyermekágyi láz fertőzött anyagok közvetítésével terjed. Bevezette a megfelelő védelmi és megelőző intézkedéseket, mindenekelőtt a klórvizes kézmosást. Élete végéig kitartóan harcolt felfedezése elfogadtatásáért.

A nap névadója előtt tisztelegtek, megkoszorúzva Székely János Jenő márvány domborművét, mely hirdeti, hogy 1832-33-ban Semmelweis a Ciszterci Gimnázium tanulója volt.

Brájer Éva a Hiemer-ház báltermében elmondta: az egészségügy számtalan gazdasági, átszervezési gondja, orvos és ápoló személyzet hiánya ellenére, ezen a napon igenis ünnepel. Semmelweis elvei a tisztaság, a törődés, a megelőzés, az orvoslás okozta ártalmak kerülése- ma a gyógyítás alapelvei.

Az önkormányzat és a város polgárai számára megtisztelő feladat, hogy gyógyító munkájáért a Székesfehérvár Egészségéért Díjat ebben az évben dr. Missuray Jánosnak, az 1-es körzet háziorvosának adhatjuk át. 43 éve gyógyít, 1977 óta a Mészöly Géza úti rendelőben. A díj a betegek hálája mellett az önkormányzat köszönetét is kifejezi- mondta el Brájer Éva alpolgármester. Átadták a jubileumi elismeréseket is a 25 éves áldozatos szolgálatért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik