Belföld
heliocentrikus-elmélet (heliocentrikus elmélet, Kopernikusz)

Kopernikusz kéziratának bemutatóján az SZTE is ott lesz

24.hu
24.hu

2012. 06. 27. 09:28

Nikolausz Kopernikusz lengyel csillagász napközpontú világkép-elméletét ismertető művének kéziratát mutatják be a krakkói Jagelló Egyetem könyvtárában.

A matematika történetének alaptanulmányaiként számon tartott művek közül több mint negyvenet mutattak be az akadémia gyűjteményeiből. A kedden megnyílt, július 10-ig látogatható kiállításon a XIV. század eleje és a XVIII. század vége között született kéziratok és nyomtatványok tekinthetők meg.

A tárlat keretében július 4-én mutatják be Kopernikusz Az égi pályák körforgásairól címen ismert korszakalkotó művének egyetlen létező kéziratát. A csillagász ebben ismertette heliocentrikus világmodelljét: “megállította a Napot és mozgásba hozta a Földet”.

A kiállítás legrégebbi példánya Eukleidész Elemek című kézirata, de megtekinthetők olyan egyedi darabok is, mint Luca Pacioli a velencei könyvvezetés technikáját részletező Summa de Arithmetica Geometria Proportioni et Proportionalita című írása. A helyi egyetem történetére utalnak a lengyel matematikusok művei és megtalálhatók Kepler János, illetve Gottfried Wilhelm Leibniz alkotásai is.

Az egyedi történelmi áttekintéssel az egyetem a kis-lengyelországi vajdaságban 2012-ben ünnepelt matematika évének keretében a hétfőn kezdődő VI. Európai Matematikai Kongresszust (6ecm.pl) harangozza be. A tanácskozáson a szegedi tudományegyetem is képviselteti magát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.