Belföld

Kék Duna flashmob és sportnap

Semmi hivatalosság, hiszen már megkezdődött a nyári szünet. Jó szurkolást, jó sportolást! – mondta Róth Péter alpolgármester a Székesfehérvári Diáktanács által szervezett, a Bregyó-közben megrendezett Sportnap hivatalos megnyitóján.  A megnyitót egy Duna Program megismertetését szolgáló flashmob követte.

A Duna-menti országok közös fejlesztésére létrehozott programhoz kapcsolódó helyi rendezvény fővédnöke Herczog Edit EP-képviselő, aki mivel a sportnap megnyitójának perceiben éppen Moldovában tartózkodik, a következőket üzente: Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a régió EP képviselőjeként ennek a nagyszerű egészségről, mozgásról, de egyúttal a közösség erejéről, az összefogásról szóló rendezvénynek a fővédnöke lehetek. Szerettem volna a rendezvény üzeneti közé egy újat becsempészni és egyúttal a fiatalság segítséget is kérni.

Európában 500 millió ember él egymás mellett, a Németországban a Fekete-erdőből eredő és Bulgáriában a Fekete-tengerbe ömlő Duna mentén közel 120 millió európai polgár él. A folyó közel 3000 kilométeres hosszából több mint 400 kilométer Magyarország területén folyik, ebből most csak 50 métert sikerült a kifeszített kék szalag formájában elhozni nektek.

Székesfehérvár nem Duna-menti város, miért is fontos ez nekünk, merülhet fel a kérdés. A mottóm: Keresni, ami összeköt, megérteni, ami elválaszt. Országokat választ el, de tíz országon keresztül folyik át, amíg a kis patakból a tengerbe ömlő folyam lesz, azt látjuk, hogy embereket és kultúrákat köt össze.

Jól látszik az Európai Parlamentben is, ahol a Duna-fórum résztvevői pártállástól függetlenül egyetértenek abban, hogy óvnunk kell a folyót és az élővilágát, de a jelenleginél jobban ki kell használni a folyóban rejlő kulturális és gazdasági lehetőségeket is.  Ehhez azonban azt is mindenkinek meg kell érteni, hogy a Duna nem csak a folyó partján élőknek az ügye. Ebben a kérdésben Magyarország nagyon jól áll, mert a legtöbb Duna-menti település Magyarországon található. A Duna minden lakójának jólétet, gazdasági, kulturális, turisztikai hasznot eredményez, hogyha ügyesen használjuk adottságait és összefogjuk az érdekelt országokat és közösen cselekszünk.

Amikor tavaly Magyarország töltötte be az EP elnöki tisztjét akkor a tagországok elfogadták a Duna-stratégiát. Ennek fontosságát jelzi, hogy a Duna vízgyűjtő területéről, 8 uniós és 6 unión kívüli állam vett részt ennek kidolgozásában. A stratégia célja a régió gazdaságának és versenyképességének növelése, egy virágzó és fejlődő régió létrehozása. Azt azonban sajnos ez idáig nem sikerült elérni, hogy az EP ehhez saját forrásokat rendeljen. Európa következő 7 éves költségvetéséről már megkezdődtek a tárgyalások és eddig egyetlen eurócent sem szerepel benne a Dunával kapcsolatban. Van egy kiváló tervünk de pénz híján nem tudjuk megvalósítani . El fogjuk indítani azt a kezdeményezést, melynek célja hogy az elfogadott Duna stratégia megvalósításához pénzt is rendeljenek ,ne lógjon a levegőben ez a projekt, ezt 2013 végéig kell elérnünk.

Ebben kérem a fiatalság segítségét. A Tarsoly egyesület által szervezett Hazai pályán vetélkedővel magyar településeket, a Mi Európánk vetélkedővel a Kárpát-medencét szerettük volna összefogni. Most a Duna-menti országok lakóit, fiataljait szeretnénk elérni, várjuk minden Duna-menti országban élő, így a magyar és fehérvári fiatalok üzenetét is, amelyben kifejezik, hogy a Dunával törődni kell. A Diáktanácson keresztül hamarosan jelentkezünk nálatok a közösségi oldalon is folyó nemzetközi kampány részleteivel. Kérem, segítsetek abban, hogy az Európai döntéshozókhoz eljusson a hangunk. Azt mondják a Rajna folyó az Európai Unió alapításának, a Duna az unió bővítésének a szimbóluma. Nekünk, magyaroknak tehát duplán fontos. Ne hagyjuk, hogy az értékei veszendőbe menjenek. Sok gólt és győzelmet a csapatoknak- üzente a sportolni vágyó jelenlévőknek az EP-képviselő asszony.

A megnyitót követően egy 50 méteres, a Dunát jelképező kék szalagot fogtak közre a résztvevő fiatal sportolók, mely a lágyan ringatózó szellőben valóban folyó hatását keltette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik