Belföld

Fantom medve kóborol a Börzsönyben

medve (medve)
medve (medve)

A hegység és az Ipoly folyó térségében mindeddig nem látták nyomát a Szlovákiából elkeveredett medvének - mondta az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza kedden.

Guzsik Alfrédot annak kapcsán kérdezte az MTI, hogy a pozsonyi Új Szó hétfőn azt írta, már a Börzsöny erdeiben csatangol az a közel 100 kilós barnamedve, amely ellen hajtóvadászat indult a szlovákiai Zalaba községnél.

A fővadász hozzátette: mivel Szlovákiában folyamatosan nő a medveállomány, egyre gyakoribb, hogy egy-egy állat Magyarországon is megjelenik, de jelenlétük nem okoz gondot, nem jelent különösebb veszélyt.

Mint mondta, előfordul, hogy évente többször is látják medve nyomát a Börzsönyben, magát az állatot szavahihető ember hat-hét éve látta. Hivatásos vadászok, erdészek idén eddig nem találkoztak medve nyomával a Börzsöny-Ipoly térségében. 
A fővadász hangsúlyozta: évente 500 ezer turista fordul meg a Börzsönyben, de nem találkoznak medvével. Ha ez mégis előfordul, semmi mást nem kell tenni, mint szép óvatosan elhátrálni – tette hozzá.

Guzsik Alfréd szerint a Szlovákiából most elkeveredett medve iránt azért lehet nagyobb a sajtóérdeklődés, mert szlovák oldalon a hírek szerint többször is bement lakott települések közelébe. Ipolyviskin a kocsma előtt ücsörgött a járdán, és amikor megpróbálták befogni, elszaladt. Hallani – folytatta -, hogy Vámosmikolán valaki lefényképezte, és a fotót feltette az internetre, a kép azonban sehol nem látható.

Az Ipoly Erdő Zrt. fővadásza szerint nem ritka, hogy késő tavasszal, kora nyáron egy-egy medve átjön Szlovákiából, és mint fogalmazott, nem okoz gondot, ha pár medve itt marad.

Ha átjön, akkor feltehetően a Börzsöny, Zemplén, Bükk, Aggteleki-karszt térségében ver tanyát – tette hozzá a fővadász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik