Belföld

Békefenntartókat küldtek a Rómaira

dunai-vízirendőrség (dunai vízi rendőrség)
dunai-vízirendőrség (dunai vízi rendőrség)

A "klasszikus négyes" baráti egymás mellett élésére is vigyáznak majd a rendőrök és közterület-felügyelők a kedvelt pihenőövezetben.

A szolgálat célja, hogy ellenőrizze a partot és kiszűrje a szabálytalanságokat a Duna III. kerületi szakaszán, ugyanis egyre több konfliktust okoznak a motorcsónakok, jet-skik a környéken működő 10-12 kajak-kenu egyesületnek és a szabadidős sportolóknak.

Óbuda polgármestere, Bús Balázs elmondta: korábban védősáv kialakítását is kezdeményezte az evezősöknek, de a végrehajtás akadozik. Storcz Botond, a magyar kajakválogatott szövetségi kapitánya az „ideális felé vezető útnak” nevezte a kezdeményezést. A motoros járművekkel közlekedők ugyanis sokszor jogosulatlanul, nem a szabályok szerint használták a Dunát, és ezzel zavarták a partszakaszon tréningező vagy kikapcsolódó 2-3 ezer sportolót.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vízi rendészeti kapitányságának megbízott vezetője hozzátette: a cél az, hogy a „klasszikus négyes”, vagyis a fürdőzők, horgászok, evezősök és kisgéphajók „egymás mellett élhessenek” a nemzetközi nagyhajóforgalom mellett. Ez nélkülözhetetlen a tragédiák elkerülése érdekében.

Barnácz István utalt arra, hogy hétfőn találták meg az idei szezon huszonegyedik vízbe fulladt áldozatát. Óbuda-Békásmegyer Közterület-felügyeletének igazgatója, Berényi Attila megjegyezte: emberei óvják majd a víz tisztaságát, és megakadályozzák az engedély nélküli parti létesítmények kihelyezését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik