Belföld

Vásárhely már nem áll szerződésben az E-Starral

24.hu
24.hu

2012. 06. 25. 11:22

A hódmezővásárhelyi önkormányzat közleményben reagált arra a hírre, mely szerint az E-Star nevű cég a város tartozásai miatt megszünteti a hőszolgáltatást.

A hódmezővásárhelyi önkormányzat már közel egy éve nem áll szerződéses kapcsolatban az E-Star Alternatív Nyrt.-vel – reagált Korsós Ágnes címzetes főjegyző, a cégnek a BÉT honlapján hétfőn nyilvánosságra hozott közleményére, amely szerint a vállalkozás rendkívüli felmondással megszüntette a várossal kötött hőszolgáltatási szerződését.

Elmondása szerint a hódmezővásárhelyi önkormányzat és az E-Star 2011. szeptember 2-ig állt szerződéses jogviszonyban. Az E-Star leányvállalata, az RFV ESCO Kft. és az önkormányzat között 2006-ban létrejött, majd többször módosított megállapodás szerint a cég fűtéskorszerűsítési projekt részeként biztosította tizenkét önkormányzati intézmény fűtőberendezéseinek fenntartását és hőszolgáltatását.

Az együttműködés során a cég súlyos szerződésszegő és törvénysértő magatartást tanúsított, ezért az önkormányzat 2011. szeptember 2-i hatállyal rendkívüli felmondással megszűntette a szerződést. A város a szerződés megszűntetéséig a cég minden pénzügyi követelését teljesítette, a törvénysértés miatt pedig büntetőeljárást kezdeményezett – áll az MTI-hez eljutatott közleményben.

A város ezt követően – közel egy éve – saját maga szerzi be a távfűtés során fölhasznált gázt, a hőszolgáltatást pedig az önkormányzati tulajdonú HVSZ Zrt. biztosítja. A település 2011 szeptemberétől így az E-Startól semmilyen szolgáltatást nem vesz igénybe. A szerződés jogszerű felmondása és az ügyben indult büntetőeljárás ellenére a cég továbbra is számlát állít ki a városnak, amely mögött azonban nincs semmilyen szolgáltatás, vagy teljesítés. A főjegyző hangsúlyozta, Hódmezővásárhely önkormányzata jogalap nélküli számlákat a jövőben sem fog teljesíteni, sem az E-Star, sem más cég részére.

Az E-Star Alternatív Nyrt. hétfőn a BÉT honlapján hozta nyilvánosságra, hogy rendkívüli felmondással megszüntette a hódmezővásárhelyi önkormányzattal kötött hőszolgáltatási szerződését, és több más önkormányzattal is így jár el.
A közlemény szerint a rendkívüli felmondás oka, hogy az elmúlt közel egy év alatt a hódmezővásárhelyi önkormányzat nem teljesítette a fizetési kötelezettségét az E-Star irányába, az általa felhalmozott, százmillió forintot meghaladó tartozása megfizetésére sorozatos fizetési felszólítás illetőleg egyeztetési javaslat ellenére sem mutatott hajlandóságot.

Az E-Star sajnálattal állapította meg, hogy a követelés békés úton történő érvényesítésére tett erőfeszítései eredménytelennek bizonyultak, az önkormányzat még az általa elfogyasztott fölgáz ellenértékét sem fizette meg az E-Star részére, megkérdőjelezve annak tényét, hogy azt az E-Star szerzi be azt a részére” – áll a közleményben.

A rendkívüli felmondás következtében az E-Star a földgázt július 1-jétől nem szerzi be az önkormányzat szerződés által érintett intézményeiben, a hőtermelő berendezéseket nem üzemelteti tovább és a szerződés szerint járó követeléseit érvényesíti az önkormányzattal szemben, ideértve a százmillió forintot meghaladó díjtartozásán (szolgáltatási díj és hődíj) felül a felmondás következtében fizetendő megváltási értéket is, amelynek összege szintén meghaladja a százmillió forintot.
A közlemény szerint a cég a 2012 őszéig a nem fizető önkormányzati ügyfeleivel szemben több hasonló lépést tervez.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.