Belföld

Strandot záratott be az ÁNTSZ

strand (strand, )
strand (strand, )

Az ellenőrzött fürdőhelyek tizenegy százalékánál több kifogásolni valót is talált a hatóság.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) elkészítette szezon eleji összesítését a medencés fürdőhelyekről; a május végéig beérkezett adatok szerint a strandok hetvenöt százaléka szabályosan működött.

Ugyanakkor visszatérő probléma volt, hogy a dohányzóhelyeket nem megfelelően jelölték ki, de kémiai, biztonsági és vegyszertárolási hiányosságokra, valamint az üzemnaplóval kapcsolatos szabálytalanságokra is fény derült. Továbbá komoly hiányosságokat tapasztaltak az ellenőrök a pezsgőmedencék üzemeltetésével kapcsolatosan.

Előfordul, hogy hétvégéken a medencék kapacitását lényegesen túllépik – írta az ÁNTSZ, hozzátéve: arra is akadt példa, hogy súlyos szabálysértés miatt fürdőt kellett bezáratni.

Az ÁNTSZ felszólítását követően az üzemeltetők általában határidőre pótolják a hiányosságokat. Amennyiben szükséges, az illetékes szervek utóellenőrzést végeznek.

A korábbi évekhez képest tíz százalékkal kevesebb, összesen ötszáznegyvennyolc medencés közfürdő üzemel ebben az évben. Ugyanakkor több helyen terveznek éjszakai fürdőzést. Ezeknél az egységeknél a hatóságok azt is vizsgálják, hogy megoldott-e a medencék megvilágítása és a folyamatos uszodamesteri felügyelet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik