Belföld

Fesztivál volt a leghosszabb napon

A nyári napforduló, amikor ténylegesen legrövidebb az éjszaka és leghosszabb a nappal június 21-re esik. A kereszténység felvétele óta azonban Szent Iván éjjeléhez kötik ezt a misztikus és varázslatos ünnepet. A legrövidebb éjszakát logikusan a leghosszabb nappal előzi meg. Június 23-án, a Fejér Megyei Művelődési Ház szervezésében immáron tizenegyedik alkalommal fesztiválozhattak az érdeklődők.

A fesztivált az autentikus népi kultúra jegyében rendezték meg. Az esemény nem titkolt szándéka az, hogy ezzel is gyarapodjék a népzenei programok és fesztiválok száma Székesfehérváron. A színpadon és a nézelődők között is minden korosztály képviseltette magát, kezdve a kicsi óvódásoktól egészen a nyugdíjasokig. A leghosszabb napba rengeteg program fért: pávakörök, dalkörök, citerazenekarok, énekkarok, népzenei szólisták, nyugdíjas dalkörök és néptáncegyüttesek színes kavalkádja volt jelen a színpadon. Tordasi Férfi Dalárda, Tüzifa Együttes, Vértesacsai Német Nemzetiségi Tánccsoport, Alba Regia Nyugdíjas Egyesület Vizivárosi Asszonykórus, csak néhány név, akikkel találkozhattunk a népzenei- és néptáncbemutatókon.

A fesztiválon a Megyekorzó is jelen volt, ahol a Fejér termékek közül válogathattak a különleges és minőségi portékákra vágyók. A kirakodóvásárban nézelődhettünk többek között a pázmándi ötvösmester, Hanusné Eszter, a balmazújvárosi kalaposmester Mihalkó Gyula portékái között. De voltak még csillogó gyöngyékszerek, sajtok, szörpök és lekvárok is.

A gyerekek sem unatkozhattak: a legárnyékosabb helyen ügyeskedhettek a szövőműhelyben, fazekas- és kerámiaműhelyben, kipróbálhatták a fafaragást, a Terembura Kulturális Egyesület foglalkozásain pedig játékot készíthettek. Este 6 órától az autentikus magyar népzenét játszó Kolompos Együttes muzsikált a színpadon. 8 órától a hagyományőrző, kalocsai Piros Rózsa Táncegyüttes bemutatóját láthattuk. Színpompás, kalocsai virágokkal díszített, hímzett viseleteikben pompáztak és adták elő Kalocsa és környéke népdalait és táncait. A Cosmos-trió pedig hangszersimogatóval kedveskedett a kíváncsi gyerekeknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik